Over de toekomst van het kasteel in Gemert wordt al jaren gepraat. Het wordt tijd voor snelle en zorgvuldige besluitvorming.
Volledig scherm
Over de toekomst van het kasteel in Gemert wordt al jaren gepraat. Het wordt tijd voor snelle en zorgvuldige besluitvorming. © FotoMeulenhof

Tijd voor besluit over kasteel Gemert

OpinieVandaag beslist Gemertse raad over plannen voor het kasteel. Het is tijd dat er garen op de klos komt. Dit ingezonden artikel is geschreven door Martin Jacobs, voorzitter van Bedrijvenkontakt Gemert-Bakel.

Het artikel 'Nu monument, straks een verkeersknelpunt' van Jacques van Lankveld (ED 25 januari) vraagt om een reactie met een andere kijk op de plannen voor het Gemertse Kasteel.

De Stichting Schoorswinkel, waarvan Van Lankveld voorzitter is, ijvert al vele jaren voor behoud van haar belangen met betrekking tot het kasteel. Dat is begrijpelijk, omdat het de 'achtertuin' van de bewoners van Schoorswinkel betreft. Ondanks alle goedbedoelde woorden van de voorzitter met betrekking tot een nieuwe bestemming van het kasteel en het vaststellen dat er niets mis is met de nieuwe bestemming van de historische gebouwen, laat de stichting zich al jarenlang meer dan kritisch uit over alles wat zich rondom het kasteel aan plannen afspeelt.

Dat was al ten tijde van de plannen van de paters van de Congregatie van de H. Geest en het loopt door tot de huidige situatie rond de plannen met het kasteel van BL Huisvesting.

Wat de Stichting Schoorswinkel wellicht niet in de gaten heeft, is het feit dat een ondernemer graag wil weten waar hij aan toe is bij het verder doorontwikkelen van zijn plannen. Dat betreft ook de plannen voor het Gemertse kasteel, waar miljoenen euro's mee gemoeid zijn. En dat nog wel door een Gemertse ondernemer die zijn nek uitsteekt.

Positieve houding

Met het masterplan van BL Huisvesting wordt een indruk gegeven van fase 1 en fase 2. Een positieve houding en kritische beschouwing door B en W en de gemeenteraad zijn daarbij onvermijdelijk. Natuurlijk wordt het oplossen van verkeersknelpunten door iedereen als logisch en als onvermijdelijk geacht. Daar zijn zeker goede oplossingen voor te vinden in fase 2 of 3.

De voorzitter van de Stichting Schoorswinkel stelt in zijn artikel wel vragen, maar biedt (nog) niet aan om mee te denken in de nieuwe plannen. De stichting zegt zich te kunnen vinden in het slopen van de refter en de kapel. Het is de vraag of de stichting daarover gaat. Wie is er eigenaar van uw huis en wie is dat van het kasteel? Als die nog niet bestaat, zou een goede overlegsituatie tussen BL Huisvesting en de Stichting Schoorswinkel misschien tot creatieve oplossingen voor enkele knelpunten kunnen zorgen.

Als ik mensen spreek of hoor over het kasteel in Gemert, hoopt iedereen dat er snel 'garen op de klos' gaat komen. Ook de lokale ondernemers zijn van mening dat de plannen rond het kasteel vragen om snelle en zorgvuldige benadering en besluitvorming, zodat de uitvoering hiervan ter hand kan worden genomen. Het wordt voor de lokale economie een stevige positieve impuls als het kasteel weer een levendig en dus actief centrum binnen Gemert wordt. Net als de voorzitter van de Stichting Schoorswinkel zijn wij van mening dat zorgvuldig toetsen van de plannen van groot belang is.