Volledig scherm
TU/e in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Universitair onderwijs moet elitair zijn

OpinieHet voornemen van de TU/e tot selectie aan de poort juich ik van harte toe. Het idee dat Jan en alleman op onze universiteiten maar even een diploma komt ophalen stoort mij als voormalig universitair docent al sinds het moment dat doorstromers vanuit het HBO in een paar jaar een academische graad konden halen en het niveau van onze universitaire uitstroom belachelijk maakten. Dat schrijft voormalig universitair docent C.J. Keijzer uit Deurne.

Net zo belachelijk was de oproep van 'studenten' een aantal jaren geleden tot een verplichte onderwijsaantekening voor universitair docenten. Didactiek en pedagogiek? Niet te geloven! Academische studenten dienen op vwo of gymnasium opgeleid te zijn tot het kritisch kunnen volgen van elk verhaal en het kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken. Zij hadden in de bovenbouw eigenlijk uitsluitend door academici onderwezen moeten zijn. De huidige schaarste aan docenten maakt dit helaas onmogelijk. Iemand met slechts een lerarenopleiding kan zijn leerlingen niet voorbereiden op een universitaire vervolgopleiding die hij zelf niet kent - los van de vraag of die leerling daar nu heen gaat of niet. Hij kan een leerling niet aanleren om zich bij elke informatie af te vragen: klopt het wat hier staat, zo ja en waarom niet? Dat is de kern van academisch denken, anders dan het dapper uit je hoofd leren van een ingewikkeld dictaat, en daar mag de TU op selecteren.

De echte selectie ligt overigens nog een fase eerder. Al in de lagere klassen van het basisonderwijs is doorgaans duidelijk wie naar het vwo zal kunnen en wie niet. Daar is de toekomstige academicus al herkenbaar. Ouders die een schooladvies lager dan het vwo aanvechten kweken daarmee doorgaans - niet gehinderd door eigen intelligentie - kinderen die vervolgens na een regen van onvoldoendes gefrustreerd terugzakken naar het niveau waar ze volgens het schooladvies thuishoorden. Eenieder die dit alles elitair noemt heeft gelijk: een universiteit dient inderdaad de elite af te leveren.