Volledig scherm
© shutterstock

Vitamine D kan afweer tegen coronavirus versterken

OpinieVersterking van de afweer door vitamine D kan infectie door het coronavirus helpen te voorkomen of afzwakken, stelt emeritus klinisch chemicus Jan Ramakers uit Vessem.

De geneeskunde heeft momenteel geen ander middel ter bestrijding van het coronavirus dan behandeling van de ernstige symptomen zoals op de intensive care (ic) gebeurt. Ouderen zonder kans om de ic te overleven, worden helaas niet meer intensief behandeld. De grotere sterfte bij ouderen als gevolg van het coronavirus houdt verband met een zwakkere afweer - naast gelijktijdige aandoeningen als diabetes, longziekten en hart- en vaatlijden.

Nu loopt in Ierland de Tilda-studie naar veroudering waarin mensen boven de vijftig jaar meedoen. Een recent rapport van deze studie meldt dat vitamine D-gebrek bij Covid-19 een essentiële rol kan spelen voor preventie of afzwakking van de virusinfectie in de luchtwegen.

Het coronavirus kan via de celwand de cel binnendringen om zich vervolgens te vermeerderen. Het virus dokt dan aan op de cel op bijvoorbeeld ACE-2 receptoren op de celwand. Vitamine D heeft een competitieve werking op het spike-eiwit en E-eiwit op de buitenkant van de cel die het coronavirus ook gebruikt om de cel binnen te dringen.

Luchtweginfecties

Hierdoor speelt vitamine D een cruciale rol om het coronavirus af te stoppen. Vitamine D versterkt bovendien de werking van macrofagen - afweercellen die bacteriën, schimmels en virussen opeten en afbreken - die bij ouderen ook afzwakt. In het tijdschrift Aging Clinical and Experimental Research wordt gesteld dat vitamine D niet alleen beschermt tegen luchtweginfecties, maar dat zelfs voor Europese landen het verband is aangetoond tussen vitamine D-tekort en een groter aantal infecties met Covid-19 en zelfs een grotere mortaliteit door Covid-19.

Verbazingwekkend is dat het RIVM stelt dat er minder griep- en wellicht minder corona-infecties zullen zijn in de zomermaanden, maar de simpele link met vitamine D niet wordt gelegd. Het is toch bekend dat een erg hoog percentage van de bevolking - men raamt dit op 80 procent - in de maand maart kampt met een fors tekort aan vitamine D. Dramatisch, naar mijn mening, is dat de norm voor de minimale bloedwaarde met 50 nanomol per liter te laag is en niet op 80 nanomol per liter wordt gesteld.

Lever en vette vis

De Tilda-onderzoekers bevelen aan dat volwassenen boven de vijftig jaar, en die niet alleen, het hele jaar door vitamine D moeten suppleren indien zij onvoldoende zonlicht krijgen.

Geadviseerd wordt om 20 tot 50 microgram vitamine D3 per dag te suppleren. Dat is heel wat hoger dan de hier geldende norm van 15 microgram per dag. Eieren, lever en vette vis dragen doodgewoon onvoldoende bij aan vitamine D in de voeding.

Covid-19 schaadt op enorme schaal gezondheid en economie. Het is niet te hopen dat er gesappeld gaat worden over meer en jaren durend onderzoek om alles nog eens opnieuw aan te tonen of te bewijzen. Actie is nu nodig! Vitamine D3 kan voor bescherming mede een essentiële rol spelen. En, vitamine D3 is niet duur.

Tot slot een mooie uitspraak van professor Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen, een groot deskundige op het gebied van vitamine D: 'Bang zijn voor intoxicatie met vitamine D3 is als angst voor het verdrinken in de woestijn terwijl men omkomt van de dorst'.