Wat als kind tijdens eindtoets net even ‘ergens anders’ is
INGEZONDEN OPINIEEINDHOVEN - De theatershow die cabaretier Micha Wertheim in 2016 maakte, was nogal controversieel. Zijn voorstelling Ergens Anders verlegde op creatieve wijze de grenzen van cabaret en ontregelde massaal het aanwezige publiek.
Tijdens een geënsceneerd radio-interview, dat aan het begin van de voorstelling was te horen, werd duidelijk dat Wertheim zelf niet aanwezig zou zijn. ,,De show heet immers niet voor niets Ergens Anders...”, zo luidde de nuchtere verklaring van Wertheim zelf.
Niet alleen het conceptuele aspect van de voorstelling zette aan tot nadenken, maar tevens de dieper liggende moraal van de titel en de uitvoering van de show. De verontwaardiging van sommige bezoekers is dan ook voor een deel gebaseerd op het, wellicht onbewust, ontbreken van een stukje zelfreflectie. Want: zijn we allemaal niet liever weleens ‘ergens anders’, terwijl we juist vanuit een bepaalde verplichting op een bepaalde plek worden verwacht? Of: zijn we allemaal weleens fysiek aanwezig, terwijl we mentaal voor even of langere tijd ‘ergens anders’ zijn?
Afdwalen is meestal ongewenst
Micha Wertheim beschreef zijn voorstelling destijds in De Volkskrant als ‘een bui van conceptuele zelfoverschatting’. Maar daarmee onderschatte hij zichzelf. Want hij maakte niet alleen een grote stap in het verleggen van een bepaalde ongeschreven, maar niet minder verwachtingsvolle, theatergrens.
Hij goot tevens het menselijke afdwalen, het soms (even) in gedachten ‘ergens anders’ zijn, in een nieuwe en tastbare kunstvorm die iedereen in meer of mindere mate zal herkennen. Het punt is alleen dat meer en meer van ons wordt verwacht dat we te allen tijde ‘aan’ staan, er zowel lichamelijk als geestelijk ‘zijn’ en dat er productie wordt geleverd. Afdwalen is meestal ongewenst en leidt onherroepelijk tot verzwakking en verminderde effectiviteit.
Er werden bijlesinstanties en meditatiecursussen ingeschakeld om er maar zeker van te zijn dat het kind zo hoog mogelijk scoort en het advies naar boven kan worden bijgesteld
Wat zitten we er met z’n allen vaak naast. Neem in dit verband bijvoorbeeld de reeds jarenlang durende discussie over het afnamemoment van de eindtoets in groep acht en het gewicht dat we hier nu wel of niet aan moeten hangen. Net als bij de voorstelling van Wertheims Ergens Anders zijn er talloze voor- en nadelen te benoemen over het officieuze eindexamen van het basisonderwijs, dat ondanks alles een behoorlijk gewicht legt op de onderwijstoekomst van een kind.
Deze week werden de diverse eindtoetsen weer afgenomen. Wanneer de score hoger zal zijn dan het advies dat de leerkrachten hebben gegeven, is er nog een aanpassing mogelijk. Er werden bijlesinstanties en meditatiecursussen bezocht. Om er maar zeker van te zijn dat het kind zo hoog mogelijk scoort en het advies naar boven kan worden bijgesteld.
Cognitieve aangelegenheid
Het feit dat de eindtoets een puur cognitieve aangelegenheid is, doet sowieso al flink afbreuk aan de waarde ervan. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gemeten hoe creatief, sociaalvaardig of gemotiveerd een kind is. Ook wordt niet getest op prachtige eigenschappen als geduld, innemendheid, doorzettingsvermogen, vriendelijkheid en daadkracht. Niet onbelangrijke aspecten voor het laten slagen van een mooie (onderwijs)toekomst, lijkt me zo.
En tevens: wat nu als het kind tijdens het maken van de eindtoets door bepaalde omstandigheden even ‘ergens anders’ is, gewoon afdwaalt of zich niet zo goed kan concentreren omdat opa ziek is, er thuis ruzie is of er andere zaken spelen die nóg belangrijker zijn dan het maken van een eindtoets? De uitslag kan dan misschien ietwat tegenvallen. Maar wanneer je bedenkt dat je ‘ergens anders’ altijd kan zijn of worden wie je maar wilt, volgen de persoonlijke successen in de toekomst vanzelf.
Pascal Cuijpers is docent en publicist
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Werkdruk en stress zijn mede oorzaak krapte arbeidsmarkt; meer aandacht mentaal welzijn nodig
VALKENSWAARD - Werkgevers besteden nog steeds (te) weinig structurele aandacht aan het mentale welzijn van medewerkers met uitval en een verergering van de personeelskrapte tot gevolg. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Krant afsluiten met humor en luchtigheid van Dirkjan | Dikke kabels lost uitval zonnepanelen niet op
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 24 mei in de krant verschenen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | ASML claimt ruimte en wentelt sociale problemen af; democratie terug in Metropoolregio Eindhoven
EINDHOVEN - De triple helix, samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid, leidt tot uitwassen en het is tijd de democratie terug te brengen in de Metropoolregio Eindhoven. -
PREMIUMcolumn
‘Je bent hier bij God de Bijl maar ik denk dat je fout zit’.
Ik kan me zo voorstellen. Over een aantal jaren. ‘Zo, de Bijl, je bent hier bij God aan de deur, op de hoogste etage, maar misschien zit je fout. Ik haal de gegevens er even bij. Petrus haal jij de laptop even? Neem een stoel. Dorst? Ik heb een glaasje water voor je de Bijl, als je wilt. De koffie is te duur tegenwoordig, daar moet ik zuinig mee zijn. Eens even kijken. Katholiek boerengezin. Rosmalen. Gedoopt. Misdienaar geweest de Bijl, zie ik hier, maar ‘omdat het moest van thuis’. Dat is dan geen plusje helaas. En verder; matige student, zittenblijver. Dat mag hoor de Bijl, we hebben allemaal zo onze slingerweg naar volwassenheid afgelegd. Maar toen ben je vanaf je 24ste in Gods natuur gaan werken! Dat is interessant de Bijl. Dat doet me goed. Eens kijken of je mijn en jullie belang uiteraard, goed hebt gewaarborgd. Je hebt dat meer dan veertig jaar met hart en ziel gedaan lees ik hier. Mooi. Dan zal er wel veel natuur zijn bijgekomen. Eens zien. Nee, nee, nee het is alleen maar minder geworden. Wat heb je in Godsnaam gedaan al die tijd? Zitten slapen? Of in overlegjes over de problematiek gepraat? Ik zie: ‘minder natuur in oppervlak, minder in biodiversiteit’. Tweederde minder insecten! Wat heb jij daartegen gedaan de Bijl? Jij werd toch betaald om mijn erfenis goed te beheren? Een bloemenrandje ingezaaid? Onvoldoende he? En wat zie ik hier verder staan: ‘plaggen en begrazen van vergraste hei om de nadelige stikstofinvloeden te beperken’. Beetje dweilen en poetsen aan de achterkant hè de Bijl. Gezapig. Je had, om in voetbaltermen te spreken een agressieve spits moeten zijn in plaats van een luie verdediger. -Trouwens jammer hè van PSV, weer geen landskampioen-. Sorry, ik dwaal af-. Nog wat lezinkjes gegeven zie ik om de mensen voor te lichten. Af en toe een stukje in de lokale krant over het belang van de natuur. Nog veel mensen kunnen bekeren de Bijl? Nee he? Ga je maar op de benedenverdieping melden, hier heb je niks te zoeken. Volgende!
-
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Hybride Systeem te mooi voorgesteld | Extra woningen voor expats in dorpen onwenselijk
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 19 mei in de krant verschenen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?