Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Welke richting te kiezen?

ColumnDe zesjarige wil clown worden. De driejarige acrobaat. Waarmee we dus zowaar Bassie en Adriaan 2.0 in huis blijken te hebben. Persoonlijk heb ik het niet zo op clowns en al helemaal niet op Bassie. Maar de soep zal uiteindelijk ook wel niet zo heet gegeten worden. Want in vriendenboekjes schrijven kinderen altijd dat ze brandweerman willen worden. Of superman. Maar een jaar of twintig later zijn ze gewoon belastingadviseur. Of salesmanager. En lusten ze spruitjes, maar dat terzijde.

Volledig scherm
Petra Bies. © Joost Hoving

Het is gek hoe zoiets gaat; hoe realisme het uiteindelijk wint van de droom. Ik las laatst bijvoorbeeld dat aan de Fontys dit jaar weer veertig jongeren zijn begonnen aan de studie podotherapie. Het is natuurlijk uitstekend dat er podotherapeuten zijn, maar waarom je dat wil worden is mij een raadsel. Niets viezer dan voeten. Nou ja, monden. Al heeft menig orthodontist daar trouwens een creatieve draai gegeven. Die richt zijn praktijk gewoon in als een klinische fabriek en huurt een stel assistentes in voor het vieze werk. Zelf loopt hij als een Zonnekoning rond, werpt af en toe een vlugge blik in een pubermond in het kader van kwaliteitsbewaking en stuurt vervolgens de gepeperde rekening.

Mijn eigen carrièredroom viel in duigen toen diergeneeskunde wegens een volledig gebrek aan aanleg voor exacte vakken geen optie bleek. Had ik nu voor deze situatie gestaan, dan had minister Hugo de Jonge daar wel raad mee geweten. Hij zei laatst dat 'leuk niet de maat der dingen' is en dat jongeren desnoods maar met dwingende hand richting een studie gedirigeerd moeten worden waar de maatschappij behoefte aan heeft. Richting zorg of techniek dus.

Gelukkig vonden ministers twintig jaar geleden nog niet dat ze zich zo nadrukkelijk met persoonlijke keuzes van mensen moesten bemoeien. Want zowel zorg als techniek was niets voor mij geweest wegens een gebrek aan respectievelijk geduld en talent. Dus werd ik journalist. Goed, zo'n papieren krant is een uitstervend fenomeen en een dikke auto rijd ik er niet van, maar ik word er wel blij van. En daar gaat het volgens mij om.

Dus podotherapeut? Of Bassie en Adriaan? Allemaal prima, als ze maar gelukkig zijn.