Volledig scherm
De mis onder de droge overkapping van de botsauto's op de kermis in Oss. © Sarai Van Well

Aalmoezenier maakt feestje van mis bij de botsauto's

OSS - Terwijl het Osse kermisterrein nog zucht onder de bezoekers van de avond ervoor, hebben tientallen mensen zich zondagochtend bij de botsauto's verzameld. Daar vond de tweede editie van de Kermismis plaats.

De kermis zondagochtend, een leeg terrein in de drup met hier en daar nog een verdwaalde plastic beker op de grond van de avond ervoor. De attracties staan er verlaten bij, behalve het flitsende platform van de botsauto's. Rond 11.00 uur hebben zich, tussen de glanzende botsauto's, tientallen mensen verzameld voor de Osse kermismis. Een eucharistieviering van R.K. Parochie voor de Binnenschippers-, Kermis- en Circusgemeenschap onder leiding van aalmoezenier Bernard van Welzenes met liederen van het koor MengelmOeSS.

De lachers op de hand 

,,Ik heet u allen welkom bij deze viering, we beginnen vandaag met het lied Westenwind, al brengt die wel altijd regen met zich mee", verwelkomt Van Welzenes lachend de bezoekers. Onder de overkapping van de botsauto attractie is het goed vertoeven van de hoosbuien die 's ochtends over Oss trekken. De bezoekers ontdoen zich dan ook al snel van de poncho's en paraplu's. ,,Ik ben aalmoezenier van de binnenschippers-, kermis- en circusgemeenschap, bij ons is het altijd feest." Van Welzenes heeft tijdens de mis dan ook al snel de lachers op de hand met kleine woordspelingen en interacties met de bezoekers. Zo vraagt hij publieksparticipatie bij het aansteken van de kaars. ,,Ik stel bekende vraag van vorig jaar: wie rookt er hier en kan mij even een aansteker lenen?"

Zegen

,,Dit is de tweede jaar dat we deze mis organiseren", vertelt organisator Sander Steinvoort van de gemeente Oss. ,,Vorig jaar werd de viering goed ontvangen en kregen we enthousiaste reacties terug van de bezoekers. Ook dit jaar hebben we het voor iedereen die wil komen kijken opengesteld en zijn we blij met de opkomst." De mis bij de botsauto's houden was voor Steinvoort een logische keuze, vertelt hij. ,,De botsauto attractie biedt een mooi platform waar je een altaar op kunt bouwen en droog kunt zitten als het regent."

Hoewel de mis begint in de regen, is het nagenoeg droog bij het einde. ,,De zegen komt van boven", lacht Steinvoort. De mis wordt afgesloten met koffie, oliebollen en voor de liefhebbers een rondje in de reuzenrad. De bezoekers zijn enthousiast, woorden als 'leuk' en 'een keer iets anders' doen dan ook al snel de ronde.

  1. Prins Harold scoort met dubbelzinnige meezinger ‘Oeps, wat is-ie groot’
    PREMIUM
    Cultuur in de regio

    Prins Harold scoort met dubbelzin­ni­ge meezinger ‘Oeps, wat is-ie groot’

    LITHOIJEN/OSS - Dat verwacht je toch niet... Dat jouw dubbelzinnige meezinger, die amper de digitale snelweg van Spotify en YouTube opgeknald is, leidt tot een wel heel grappig bloemenverzoek. Of je de klant in kwestie kunt helpen aan een veelkleurig ‘Oeps, wat is-ie groot’-boeket? De man had het carnavalsnummer met die titel van prins Harold d’n Twidde gehoord, kon het meteen meeblèren en bedacht spontaan dat hij zo’n speciale ruiker voor z’n lief wilde.