Er werden acht handgranaten aangetroffen op het woonwagenkamp in Lith.
Volledig scherm
Er werden acht handgranaten aangetroffen op het woonwagenkamp in Lith. © Politie

Acht handgranaten gevonden op woonwagenkamp in Lith, verdachte ontkomt aan politie

video + updateLITH/OSS - Bij de grootscheepse doorzoeking van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith zijn donderdag acht handgranaten gevonden. Een vierde verdachte in het onderzoek in operatie Alfa naar de Osse topcrimineel Martien R. werd niet aangetroffen. 

,,De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd niet aangetroffen”, meldt de politie. Naar de man wordt nog gezocht. De handgranaten zijn door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) veiliggesteld. Rond het middaguur werd het kamp tijdelijk ontruimd.

Vuurwapen

In een chalet in het Friese Sumar, dat in verband met dezelfde operatie ook werd doorzocht, is donderdag een vuurwapen aangetroffen. Het doorzochte chalet ligt op een vakantiepark van zo'n 250 woningen. ,,Alle objecten houden verband met het grote onderzoek naar een criminele familie in Oss”, meldt de politie, doelende op de familie R. Deze familie, Brabants ‘most wanted’, speelt de hoofdrol in politieoperatie Alfa.

De doorzoeking van het kamp in Lith wordt aan het begin van donderdagavond afgerond en gaat vrijdag verder. Kampbewoners zijn op een andere locatie ondergebracht, vertelt de politie. Die viel donderdagochtend rond 6.00 uur met arrestatieteams binnen op de twee locaties. Sindsdien zijn eenheden bezig met de zoekactie, de nieuwste stap in de operatie naar Martien R. en zijn familie.

Het kamp en de directe omgeving werden volledig afgesloten. Daarvoor gebruikte de politie zo'n 700 meter aan hekken. Specialisten van Defensie en de Belastingdienst en meer dan honderd agenten waren donderdag in touw. De politie-actie in Lith is qua grootte vergelijkbaar met die van vorige week op het woonwagenkamp in Oss. 

Martien R.

Daar werden Martien R., zijn zoon Anton en oudere broer Toon opgepakt. Tijdens het drie dagen durende onderzoek op dat kamp aan de Hoogheuvelstraat werden onder meer kalasjnikovs, M16-vuurwapens, munitie, explosieven, geld en drugs gevonden in ondergrondse ruimtes. ,,De vondst onderstreept het gewelddadige karakter van dit criminele netwerk”, aldus politie en justitie.  

Bewoners in Lith hadden mogelijk al gedacht dat de politie het ook op hun kamp had voorzien. Een buurtbewoner meldt tegenover deze krant dat de kampbewoners de afgelopen dagen druk zijn geweest met opruimen. 

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat men het kamp in Lith niet tegelijkertijd kon binnenvallen met het kamp in Oss. Dat heeft te maken met de capaciteit en de logistieke aspecten van de operatie.

Tekst gaat verder onder foto's.

De politie heeft een inval gedaan in een woonwagenkamp in Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss.
Volledig scherm
De politie heeft een inval gedaan in een woonwagenkamp in Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss. © ANP
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend.
Volledig scherm
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend. © Gabor Heeres

Chalet in Friesland

Het vuurwapen dat in het Friese chalet werd aangetroffen, was verstopt onder een matras. ,,De doorzoeking van het chalet op het vakantiepark is helemaal afgerond”, laat de politie weten. De politie en het Openbaar Ministerie benadrukken dat het vakantiepark op geen enkele manier wordt gelinkt aan de criminele activiteiten van de familie.

De politie is ook binnengevallen in een huis en een bedrijf in Oss. Het gaat om een isolatiebedrijf aan de Scheldestraat. Er werden auto’s in beslag genomen.

Operatie Alfa begon vorige week woensdag. Op een woonwagenkamp in Oss vond dus een enorm onderzoek plaats. Later waren er ook doorzoekingen in Berghem, Macharen en Oijen (zie onderstaand kader). In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden. 

Verdachten in volledige beperkingen

Veel mensen vragen zich af op Operatie Alfa inmiddels is afgerond, zegt de politie. De onderzoeksleider: ,,Of er nieuwe acties volgen, moet blijken uit verder onderzoek.” Hij benadrukt dat de verdachten in alle beperkingen zitten: ,,Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

Meer lezen over Martien R. en het grote politieonderzoek naar zijn familie? 

• Op woensdag 13 november viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt. 

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? 

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er is sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss veel gebeurd. Hier zetten we de gebeurtenissen tot en met woensdag op volgorde