Afvalscheiden in Oss: ‘Alleen de vervuiler aanpakken, niet iedereen’

IngezondenOssenaren krijgen een kleinere grijze kliko die minder vaak wordt geleegd. Hiermee wil de gemeente Oss afdwingen dat inwoners hun afval beter scheiden dan ze nu doen.  Maar volgens Taco Lucas weet niet iedereen wat nu precies restafval is. Wim van de Wiel vreest dat nu iedereen de dupe wordt van Ossenaren niet maar niet fatsoenlijk hun afval willen scheiden.

Afval (1)

Volledig scherm
© Wouter Gresnigt/BD

Zaterdag viel mijn blik op het BD-artikel over de grijze container in Oss. Die is goed gevuld, maar niet met zaken waarvoor hij is bedoeld. Want met 34 procent etensresten branden de verwerkingsovens niet goed. Dat snap ik, maar ik denk dat de gemeente hier in is tekortgeschoten. Na informeren bij bekenden, blijkt dat het merendeel ervan overtuigd is dat keukenafval niet in de groenbak mag.

Dat is ons jaren geleden duidelijk gemaakt. Ik denk dat wanneer het algemeen bekend is, iedereen hier gehoor aan geeft, want moeilijker is het niet. Echt restafval vormt nu slechts 11 procent van de inhoud van een grijze kliko. Als deze in de toekomst voor de helft kleiner wordt, moet ook dat geen probleem vormen. Want denk bij restafval aan lege chipszakken of kauwgom!
Nou, daar krijg ik zelf zo'n mini-kliko nooit van mijn leven mee vol.
Een emmer met deksel is dan ook voldoende.

Taco Lucas,
Berghem