Een boa van de gemeente Uden aan het werk in de Maashorst.
Volledig scherm
Een boa van de gemeente Uden aan het werk in de Maashorst. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Alleen Staatsbosbeheer zegt te balen van afhaken Oss

OSS/UDEN/SCHAIJK - Alleen Staatsbosbeheer reageert teleurgesteld op het afhaken van Oss, bij het initiatief voor gezamenlijk toezicht in de Maashorst. Bernheze, Landerd en Uden zeggen ‘gewoon verder’ te gaan zonder hun grootste partner.

Er zat een wereld van verschil woensdag tussen de reacties van Staatsbosbeheer en die van de drie gemeenten. Beide hadden net gehoord dat beoogde partner Oss nu toch níet meedoet aan de in juli gestarte samenwerking.

,,Ik sta hier echt even van te kijken’’, zei boswachter Sjaak Smits, die bij Staatsbosbeheer de inzet van bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) coördineert. ,,Dit is, plat gezegd, shit.’’ Smits vernam het nieuws overigens van de pers.

Koppen bij elkaar

Uit de gemeentehuizen van Bernheze, Landerd en Uden kwam geen spontaan geluid. Na de 's ochtends op drie adressen gestelde persvragen staken de gemeentebesturen de koppen bij elkaar en mocht op het eind van de middag Hans Vereijken, wethouder van Landerd, namens allen antwoorden geven.

,,Wij gaan gewoon door’’, sprak Vereijken. ,,Dat Oss niet meedoet, betekent dat het gebied waarvoor de samenwerking geldt kleiner wordt. Maar verder heeft het geen consequenties voor ons.’’ 

Het Osse deelgebied Herperduin ligt apart van de rest van de Maashorst, ten noorden van snelweg A50. Hier gaan de boa’s van de buren nu toch niet helpen, terwijl de Osse boa's niet gaan assisteren in de Maashorst.

Op eigen bodem

De samenwerking gaat over het toezicht in de natuur. De Maashorst ligt in vier gemeenten. Tot voor kort mocht de boa van een bepaalde gemeente alleen op ‘eigen bodem’ optreden tegen bijvoorbeeld illegale crossers of loslopende honden. Hetzelfde gold voor de boswachters van Staatsbosbeheer dat er flink wat grondbezit heeft.
Op initiatief van Staatsbosbeheer kwam samenwerking in beeld. In een convenant en juridisch werd geregeld dat BOA's ook op grond van partners mogen bekeuren. Dat maakt gezamenlijke acties mogelijk en voorkomt gedoe met grenzen. Smits: ,,Zonder zo’n convenant kan ik als boswachter niet optreden als ik iemand echt heel storend met een loslopende hond zie lopen, maar op grond van een gemeente.’’ 

Wandelaars met aangelijnde honden in de Maashorst.
Volledig scherm
Wandelaars met aangelijnde honden in de Maashorst. © Maashorst

Ambtenarenteam

In juli werd de samenwerking enthousiast aangekondigd door het projectbureau van De Maashorst, een gezamenlijk ambtenarenteam van de vier gemeenten.  Voor vragen over de samenwerking mocht het team toen gebeld worden. Woensdag gaf dit projectbureau niet thuis en verwees het naar de betrokken gemeentebesturen.

Het afhaken van Oss lijkt ook vooral een bestuurlijke kwestie. De Osse ambtenaren hadden geadviseerd wél mee te doen, het college besloot anders. ,,Ik neem aan na ampele overwegingen’’, hield Vereijken zich op de vlakte. ,,Nee, ik vind daar verder niets van, dat is iets van Oss.’’