Volledig scherm
Pink Grasshopper perched on a grass stem closeup roze sprinkhaan © Getty Images/iStockphoto

‘Als een roze sprinkhaan tussen een hele kudde groene’

ColumnOSS - Hoewel mijn eigen eenmalige deelname aan de Kako, lang, lang, geleden, geen daverend succes was, had ik het geweldig gevonden als mijn kinderen wél van het kinderkampsoort geweest waren. Twee keer fietste ik een week lang met ze door het bos naar de plaatselijke variant, ze ijs, snoep, een overdosis Netflix en alles wat god nog meer verboden heeft in het vooruitzicht stellend, in ruil voor een beetje enthousiasme. Maar het werd niets. Jammer, begrijpelijk en herkenbaar: ook ik had me op kamp gevoeld als een roze sprinkhaan tussen een hele kudde groene. 

Als ik een sprinkhaan ben, dan is Arie Bombarie, die inmiddels de mestfase achter zich heeft gelaten, en na een kort uitstapje naar de eiersmijterij zich nu bezig houdt met visafvalbesmeuringen, een wild zwijn. Van de week werd er één gezien in de buurt van Loosbroek, en iedereen zag het beest, een écht zwijn bedoel ik, liever gaan dan komen. Zwijnen zijn gevaarlijk, zeggen ze, want een bron van besmettingsgevaar voor hun gedomesticeerde broeders die met duizenden in een hokje hun karbonaadjes tot consumptieformaat moeten laten opzwellen. Of hij is een damhert, die zijn er opeens ook, maar ook niet welkom want god verhoede dat er zich eentje voor een auto werpt. 

Godzijdank kun je die prachtige beesten gewoon afschieten. Een geduldige jager, een paar kogels, en opgelost het probleem. Gelukkig is er voor Arie nu ook een goede oplossing: hij moet de nieuwe nachtzuster worden van de Sterrebosflat. Geef de man een cursus EHBO en een appartement in de gedegradeerde zorgflat en niemand hoeft zich meer zorgen te maken. 

Ik heb inmiddels geaccepteerd dat mijn kleine sprinkhaantjes ook roze zijn en heb ze niet eens ingeschreven voor het kamp. Dus gaan we met z'n allen leuke dingen doen, in de Maashorst bijvoorbeeld. Kijken of we een soortgenoot tegenkomen, of misschien een wild zwijn of een damhert. Hopen dat we eerder zijn dan de jager.

 1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 2. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.