Volledig scherm
In een woning in Mierlo-Hout in Helmond is een 44-jarige man opgepakt. ©

Arrestatieteams houden vier kopstukken aan in Oss, Den Bosch en Helmond tijdens nieuwe actie in Operatie Alfa

VideoOSS - Bij opnieuw een grote actie tijdens Operatie Alfa zijn maandagmiddag vier mannen opgepakt. 

De mannen (57, 24, 55 en 44 jaar) zijn door meerdere arrestatieteams opgepakt in Den Bosch, Helmond en Oss. De vier worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Een woordvoerder van de politie wil niet zeggen of de mannen familie zijn van de eerder opgepakte Martien, Anton en Toon R. Wel behoren de mannen volgens de politie tot hetzelfde ‘criminele samenwerkingsverband'. 

Doorzoekingen

Direct na de arrestaties van de vier werd gestart met uitgebreide doorzoekingen van meerdere woningen in Helmond, Berghem, Oss, Asten en het Belgische Lommel. Opnieuw werd er gezocht naar wapens, drugs en geld. Nieuwe arrestaties zijn volgens de politie niet uitgesloten.

In Helmond was de politie maandagavond bezig met het doorzoeken van een woning en bijbehorende garage in de wijk Mierlo-Hout. In diezelfde woning werd 's middags de 44-jarige bewoner aangehouden. Hij wordt naast lidmaatschap van een criminele organisatie verdacht van wapenhandel. Bij de doorzoeking werd een speurhond ingezet. De 2-onder-1-kapwoning is onlangs verkocht. Aan de gevel is een camera bevestigd.

Klemgereden

De twee mannen van 57 en 55 jaar komen uit Berghem. Zij werden maandagmiddag op de Zandzuigerstraat in Den Bosch klemgereden door een arrestatieteam. De twee werden direct geboeid en meegenomen naar het bureau. Beiden worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. De man van 57 wordt daarnaast verdacht van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. Zijn jongere plaatsgenoot wordt verdacht van drugshandel.

Drugshandel en lidmaatschap criminele organisatie

Rond 16.00 uur werd in Oss een man van 24 in zijn auto door een arrestatieteam aangehouden. Ook hij wordt verdacht van drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

De politie laat weten dat het viertal een belangrijke rol in de criminele organisatie heeft waar agenten sinds 13 november volop mee bezig zijn. ,,Vanwege de beperkingen kunnen wij ook nu geen nadere details geven over de exacte verdenkingen.” Ook of er nieuwe acties komen wil de politie niet kwijt: ,,Het is een onderzoek van de lange adem en alles is nauwkeurig door ons gepland.” Bij de aangehouden mannen zit niet de man die de politie donderdag na een inval in Lith op wilde pakken. Naar hem wordt nog gezocht.

Criminele familie

In het al langer lopende onderzoek naar een criminele familie in Oss werden op 13 november al drie mannen van 48, 55 en 26 jaar opgepakt. Het ging daarbij om Martien, Anton en Toon R. uit Oss. Ook de vandaag aangehouden verdachte had de recherche al langer in het vizier.

Meer lezen over Operatie Alfa en het grote politieonderzoek naar de familie R.?

• De eerste actie van Operatie Alfa, de naam van het grote politieonderzoek naar Martien R. en zijn familie, was op woensdag 13 november. Toen viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt. 

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? Hun imperium lijkt na de vele invallen en arrestaties compleet in te storten, beschrijft onze verslaggever

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. Een week later in Lith werden handgranaten gevonden. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er zijn sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss zijn er bijna dagelijks ontwikkelingen in operatie Alfa. Er werden kalasjnikovs, explosieven en drugs gevonden en kopstukken werden opgepakt. Hier zetten we de gebeurtenissen achter elkaar

Volledig scherm
In een woning in Mierlo-Hout in Helmond is een 44-jarige man opgepakt. © Brabants Dagblad