Gerard van der Linden, voorzitter van Berchs Heem, overhandigt het bordje aan Brigitte Kok van Kamp Vught.
Volledig scherm
Gerard van der Linden, voorzitter van Berchs Heem, overhandigt het bordje aan Brigitte Kok van Kamp Vught. © Berchs Heem

Berchs Heem geeft bordje ‘Voor Joden verboden’ aan Kamp Vught in bruikleen

VUGHT/BERGHEM - Een 'fout bordje’. Zo betitelt heemkundekring Berchs Heem de vondst een klein jaar geleden door de nieuwe bewoners van een huis aan de Burgemeester van Erpstraat in Berghem. Op de zolder van een schuur werd een houten bordje met de tekst ‘Voor Joden verboden’ aangetroffen. Op de achterzijde een stempel van de voormalige gemeente Berghem.  

Quote

Bij Nationaal Monument Kamp Vught is het bordje beter op zijn plek

Gerard van der Linden, voorzitter heemkundekring

Het betreffende bordje werd naar de plaatselijke heemkundekring gebracht. Nader onderzoek leerde dat het in de donkere oorlogsjaren op de gevel van het gemeentehuis prijkte. Het was aangebracht op last van de bezetter. Hoe het daarna op de schuurzolder belandde en 75 jaar onopgemerkt bleef, is niet duidelijk. 

In bruikleen

Besloten werd onlangs de bijzondere vondst in bruikleen te geven aan Nationaal Monument Kamp Vught. ,,Daar is het beter op zijn plek", verklaart Gerard van der Linden, voorzitter van Berchs Heem. ,,In onze reguliere collectie past het niet. En als we ooit nog een speciale thema-tentoonstelling organiseren over de oorlog dan kunnen we het altijd terughalen. Het blijft ons bezit.” 

Vereerd

Dinsdag overhandigde voorzitter Van der Linden het bordje aan Brigitte Kok, die de collectie van Kamp Vught beheert.  ,,Ze was er bijzonder vereerd mee, omdat dit het enige originele bordje met deze tekst is dat ze kunnen tonen. Er staat een officieel keurmerk op van de procureur-generaal van het ressort Den Bosch. Ze willen het daarom een speciale plek geven in  het herinneringscentrum dat ze momenteel helemaal aan het vernieuwen zijn. Als het wordt geopend krijgen wij een uitnodiging om daarbij aanwezig te zijn. We hebben er allemaal een goed gevoel over.”