Witwaspraktijken in Lith
Volledig scherm
Witwaspraktijken in Lith © Merel van Zwetselaar

Boeven en milieufreaks in optocht van Lith

LITH - Het mysterie van de taart in de tuin van banketbakker Prins Jochem en Prinses Anneke werd dinsdag in Lith eindelijk opgelost. De enorme taart verdween een aantal weken geleden spoorloos. Verschillende oproepen op Facebook boden geen soelaas. De verrassing was groot toen deze opdook in de Brabantse Optocht die om 11.11 van start ging in Lith. Een grote groep Veldhazengebakjes bleek de boosdoener.

Het mysterie van de enorme taart is opgelost
Volledig scherm
Het mysterie van de enorme taart is opgelost © Merel van Zwetselaar

Ook het stikstofprobleem passeerde de revue. De jonge professoren van CV Ut Kumt Nog Wel uit Lithoijen experimenteerden er flink op los om de boeren en bouwers te helpen. Een grote sloep met grote, blauwe, schuimende vaten gaf een andere oplossing voor stikstof en PFAS: ‘dump maar in de Lithse plas’. Uiteraard kreeg ook het protest tegen de windmolens een plek. Gewapend met preitjes en uien werd windenergie geboden zonder horizonvervuiling.

Cowboys en boeven in streeppakken

Dorp aan de Rivier is nu het Wilde Westen
Volledig scherm
Dorp aan de Rivier is nu het Wilde Westen © Merel van Zwetselaar

Dat Lith dit jaar in de landelijke actualiteitenprogramma's aandacht kreeg, is carnavalsgroepen niet ontgaan. Een, op het eerste gezicht, lief omaatje nam de toeschouwers onder schot. Ze zat op de bok van een huifkar en werd vergezeld door ruige cowboys en boeven in strepenpakken. Het Dorp aan de Rivier is veranderd in het Wilde Westen. Ook De Feestbeesten wisten wederom hun boodschap goed over te brengen. Als witwasmachines gingen ze door de straten en deelden kleinen kleine plastic zakjes met een wit poedertje, COKE-was, uit. Op 95 graden gewassen witte onderbroeken en sokken puilden uit de wasmanden.

Ciara en Dennis liepen ook mee, maar hielden zich gelukkig heel rustig. Dit ondanks het feit dat ze wat winderig aangelegd zijn. De laatste vier karren waren bij dezelfde bouwmarkt geweest voor ski-huttenhout. De bijbehorende decibellen werden niet door iedereen gewaardeerd. De jonge boeren en boerinnen van CV Ziet Ons Gaan uit Oijen wisten de carnavalsboodschap duidelijker over te brengen. Het publiek kon hun dans goed waarderen. ,,Saamhorigheid zit daarin", was er te horen.

Veel taarten in optocht Lith
Volledig scherm
Veel taarten in optocht Lith © Merel van Zwetselaar