Volledig scherm
Come Out & Play in het Jan Cunenpark in Oss is niet meer weg te denken uit de Osse zomer. © Groene Engel

Come Out & Play: Lekker met je voeten in het gras genieten van de muziek

CULTUUR IN DE REGIOHet Brabants Dagblad belicht in deze rubriek culturele evenementen in de nabije toekomst. Deze week: Come Out & Play, voor de zevende keer in het Jan Cunenpark in Oss.  

Het festival Come Out & Play in het Jan Cunenpark is inmiddels niet meer uit de Osse zomer weg te denken. ,,Het is de ongedwongenheid; je kunt lekker naar binnen lopen zonder dat je een kaartje moet kopen", zegt Rudy Papo. ,,Het straalt ontspannenheid uit, met een aankleding die veel mensen aanspreekt, en de sfeer is altijd goed." 

Papo is als eigenaar van Ludus Outdoor van begin af aan één van de drijvende krachten van het festival. ,,Ik voel me daar erg thuis", aldus de man die met diverse buitenspeel-activiteiten het festival mede gezicht geeft. ,,De zondag is een beetje mijn dag. Ik ben eigenlijk het 'play' van Come Out & Play. Al wordt er op het podium natuurlijk ook gespeeld.”

Voeten in het gras 

Daarmee doelt hij op de muzikale programmering, die in handen is van de Groene Engel. Programmeur Stijn Mertens heeft gepoogd een balans te vinden tussen lokale artiesten en pareltjes uit het binnen- en buitenland: ,,Ik ben zeer tevreden met de komst van de Britse singer-songwriter Will Knox, die voor dit optreden speciaal zijn cellist meebrengt." Maar ook liefhebbers van wat steviger werk kunnen er terecht, voor de bluesy garagerock The Hourglass Instinct bijvoorbeeld, of de 'stadionrock' van PYRO.

,,Lekker de voeten in het gras genieten van eten, drinken en muziek”, blikt Papo vooruit. ,,Er is ook van alles wat qua stijlen, en door de verschillende podia heb je toch echt het gevoel van een festival." Zelfs in de kelder van het park kunnen de voeten van de vloer, want onder de carrousel leidt een trapje naar de silent disco ‘Into The Dark’.

Schommelen op het ritme van de muziek 

Wie op zaterdag even wil ontsnappen, kan terecht op de speciale schommel die Papo er neerzet. De koptelefoons die bezoekers dan op hun hoofd krijgen sluiten geluid van buiten af, en spelen muziek die ritmisch op het schommelen aansluit. Het leverde tijdens eerdere edities al bijzondere reacties op. ,,Er waren mensen die  het gevoel hadden dat ze boven het publiek uit zweefden.”

De schommels staan er heel de zaterdag voor jong en oud, maar op de volgende dag wordt er voor de jongere bezoekers qua vertier pas écht uitgepakt. ,,Zondag is zo'n beetje heel mijn opslag leeg en staat alles wat ik heb daar", vertelt de sportieve spelbegeleider enthousiast. ,,Je kunt torens bouwen met bamboestokken, twister spelen, er is een evenwichtsparcours, een hindernisbaan; van alles en nog wat."

Altijd mooi weer 

Dat de Vrijheid-Blijheid Barbecue van de Groene Engel voor Bevrijdingsdag wegens de weersomstandigheden verzet moest worden, baart Mertens geen zorgen. ,,Op mijn verjaardag is het altijd mooi weer", zegt de programmeur die op zaterdag kaarsjes uitblazen mag. Meteorologen geven hem vooralsnog gelijk. Het is een mooie opsteker voor de vele vrijwilligers die Come Out & Play mogelijk maken en draaiende houden, van de kassa's tot de de spelbegeleiding. Papo kijkt er ook naar uit, en weet waarvoor zij het allemaal doen: ,,Je vermaakt je het best als je ziet dat iedereen plezier heeft."

Come Out & Play vindt het hele weekend plaats in het Jan Cunen-park en is gratis toegankelijk. Meer info: www.comeout&playfestival.nl