Concert op historisch Smits-orgel Macharen

MACHAREN - In de Macharense parochiekerk van Sint Petrus’ Banden verzorgt Jamie de Goei uit Geldermalsen  zondag 10 november om 16.00 uur een gratis te bezoeken orgelconcert.

Volledig scherm
Het Macharense Smits-orgel. © Mari van Rossem

 Op het historische Smits-orgel, een rijksmonument, brengt de organist die orgel, kerkmuziek en koordirectie studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, hoofdzakelijk werken uit de Duits en Noord-Duits barok. Centraal daarbij staan composities van J.S. Bach.

Het Macharense orgel dat voor veel muziekstijlen inzetbaar is, werd in 1865-1866 gebouwd door de befaamde orgelbouwer F.C. Smits uit Reek. Hij maakte daarbij gebruik van het vrijwel volledige orgel dat zijn Nijmeegse collega-bouwer Matthijs van Deventer al in 1736 in de Middeleeuwse kerk van Macharen had geplaatst. In 1970 werd het huidige orgel gerestaureerd.

De organisatie van het concert in handen van de Orgelkring F.C. Smits.

  1. Stef van den Berk (15) uit Berghem met twee gouden plakken terug van WK taekwondo: ‘Ik ben elke wedstrijd te keer gegaan’
    PREMIUM

    Stef van den Berk (15) uit Berghem met twee gouden plakken terug van WK taekwondo: ‘Ik ben elke wedstrijd te keer gegaan’

    BERGHEM - Hij had er geen rekening mee gehouden. Toch keerde Stef van den Berk met twee gouden medailles terug van het Open WK taekwondo. In het Schotse Wishaw kroonde de 15-jarige debutant uit Berghem zich tegen alle verwachtingen in in twee categorieën tot wereldkampioen. ,,Ik wilde gewoon zo goed mogelijk presteren. Dat is aardig gelukt”, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.