De nog altijd actuele link tussen een loterijfonds en een kerk - nu geboekstaafd in Ravenstein
RAVENSTEIN - Zij staat voortaan op papier, de eeuwenoude geschiedenis van het Loterijfonds en de Sint Luciakerk in Ravenstein. Gepensioneerd hoogleraar Martin Jan van Mourik schetst de - nog altijd actuele - link in een lijvig en mooi geïllustreerd boek.
Een Loterijfonds en de kerk. Je zou je op het eerste gezicht afvragen: wat kunnen die in hemelsnaam met elkaar te maken hebben? Nou, alles, tenminste in Ravenstein. En die bijzondere historie, die teruggaat naar 1729 en eigenlijk nog verder terug want de hele geschiedenis van het stadje wordt erbij gehaald, heeft emeritus hoogleraar in de rechtsgeleerdheid Martin Jan van Mourik (1943) minutieus vastgelegd.
Het boek, getiteld Het Loterijfonds en de Sint Luciakerk te Ravenstein (1729-2021) is vanaf heden verkrijgbaar. Detail: Van Mourik is ook de huidige voorzitter van het fonds en woont in Ravenstein, waar hij bovendien is geboren en getogen. Dat zorgt er wel voor dat hij een dubbele pet op heeft: hij is aanvankelijk de historicus die de feiten beschrijft, maar later kruipt hij in de rol van voorzitter die zijn boze mening verkondigt over het huidige parochiebestuur.
Gokspel voor een heilig doel
Voor wie het niet weet: het Loterijfonds zag in 1729 het licht met als oogmerk om geld in het laatje te brengen voor de bouw van een nieuwe kerk. Best opmerkelijk eigenlijk: een gokspel voor een heilig doel. Hoe dan ook, de loterij werd na een moeilijke start een grandioos succes en de beoogde Luciakerk kon worden opgetrokken, zes jaar later.
De loten werden tot ver buiten Ravenstein - een katholiek toevluchtsoord in die tijd - aan de man gebracht. Uiteindelijk werd het nieuwe gebouw in 1735 ingewijd door de zogeheten suffragaanbisschop van Luik, monseigneur Gillis.
Meer dan alleen de bouw van de kerk
Het Loterijfonds deed trouwens veel meer dan alleen voorzien in de bouw van de kerk: het speelde een belangrijke sociaal-culturele rol in de rijke historie van de vestingstad: het verzorgde onder meer ook financieringen voor de Latijnsche school, de Fransche school en de Teekenschool in Ravenstein. En ondersteunde eeuwenlang de Sint Luciaparochie. Van Mourik beschrijft het allemaal, in een vlotte en eloquente stijl.
De rol van het Loterijfonds is zeker nog niet uitgespeeld, schetst de emeritus hoogleraar ook nadrukkelijk en uitgebreid in het boek. Te vuur en te zwaard bestrijdt voorzitter Van Mourik - ook in dit boek - het volgens hem barbaarse besluit van de bisschop om de Luciakerk per 1 juli 2020 te sluiten. Volgens de auteur is deze beslissing genomen zonder overleg met de parochianen.
Pastoor krijgt er ongenadig van langs
Hij is vooral ook woedend op pastoor Spiertz en vastgoedman Boot van de parochie, die volgens hem de hemel niet verdienen en er in het boek ongenadig van langs krijgen. Het Loterijfonds wil hoe dan ook dat de Luciakerk behouden wordt als kerk, waarbij er wel ook andere activiteiten mogelijk moeten zijn. Een passend profaan nevengebruik, noemt Van Mourik dat.
Op 3 november wordt het boek over de geschiedenis van het Loterijfonds officieel gepresenteerd, waarna het in de winkel ligt. Verkoop: Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR) Ravenstein en Derijks Boekhandel. Oss. Prijs is 25 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ravenstein eist overleg over Luciakerk en roept hulp van bisschop in
RAVENSTEIN - De inwoners van Ravenstein zijn het beu om op geen enkele manier betrokken te worden bij de toekomst van de Luciakerk en belendende pastorie in het hart van het stadje. In een brief aan de bisschop wordt de kerkleider verzocht om zich met de kwestie te bemoeien. Doel is om aan tafel te komen bij het parochiebestuur dat de boot al twee jaar afhoudt. -
Ravensteins beroep op Rome tegen ontwijding Luciakerk faalt
RAVENSTEIN - Het Loterijfonds van Ravenstein heeft andermaal nul op het rekest gekregen in de strijd voor het behoud van de kerkelijke functie van de plaatselijke Luciakerk. Het fonds beraadt zich op een volgend beroep. -
Strijd om ontwijding Luciakerk Ravenstein duurt voort, Loterijfonds nogmaals in beroep
RAVENSTEIN - Ruim een jaar nadat de parochie het voornemen kenbaar maakte om de Luciakerk in Ravenstein aan de eredienst te onttrekken, is de strijd tegen dit besluit nog niet voorbij. Het Loterijfonds tekent beroep aan bij de allerhoogste kerkelijke instantie. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Lot Luciakerk blijft splijtzwam in Ravenstein
RAVENSTEIN - Ravenstein blijft ernstig verdeeld over de toekomst van de Luciakerk. Dat werd woensdagavond duidelijk in gemeenschapshuis Vidi Reo.
-
Loterijfonds Ravenstein verwerft monumentenstatus: op lijst met Oeteldonks carnaval en Acht van Chaam
RAVENSTEIN - Het in 1729 opgerichte Loterijfonds van Ravenstein is opgenomen op de landelijke lijst van immaterieel erfgoed. Het fonds wordt nu net zo beschermwaardig geacht als het Oeteldonks carnaval, het bloemencorso van Zundert en de Acht van Chaam. -
-
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.