Volledig scherm
Maasdijk bij Megen met de 14-eeuwse Gevangentoren, momenteel bewoond door een ooievaarsgezin. © Maarten van den Hurk / BD

Dijkbewoners zien verstevigingen liefst aan buitenkant

MEGEN - Beperk de dijkverhoging zoveel als mogelijk is, en zoek versterkingen zoveel mogelijk aan de rivierkant. Deze voorkeur hebben mensen uitgesproken die in de gemeente Oss op of dichtbij de Maasdijk wonen.

Aanwonenden offeren liever niet hun uitzicht, tuin of akkers op aan de noodzakelijke verbetering van de Maasdijk. Dit hebben ze aangegeven tijdens overlegbijeenkomsten voor Meanderende Maas, het project voor dijkverbetering tussen Ravenstein en Lith. Het bewonersadvies lag maandagavond op tafel tijdens een extra informatiesessie in Megen.

Er is wel veel begrip en acceptatie voor de grootschalige aanpak, zo staat in de samenvatting die gemaakt is na een reeks ‘dijktafels’ oftewel bewonersoverleggen. Maar mensen willen graag dat hun eigen percelen zoveel als mogelijk ontzien worden. 

Extra ontgronden buiten de dijk

Dit betekent een voorkeur voor oplossingen aan de rivierkant van de Maasdijk. Dáár moeten verzwaringen zoveel als mogelijk komen, als het aan de aanwonenden ligt. En dáár mag wat extra ontgrond worden zodat de rivier meer ruimte krijgt en de dijk iets minder omhoog hoeft.

De plannenmakers van de Meanderende Maas (een samenwerking van waterschappen, gemeenten en provincies) betrekken deze voorkeur bij het opstellen van de zogeheten voorkeursvariant die eind 2019 klaar moet zijn. ,,Er is daarvoor nog niets beslist maar je weet nu wel waar draagvlak voor bestaat’’, geeft dijkdeskundige Fer Kalis de waarde aan van de bewonersinput. 

Echt álle maatregelen aan de rivierzijde van de dijk uitvoeren, ligt overigens niet voor de hand. Dan zou daar de ruimte voor water immers afnemen. 

Zorgen over verkeersveiligheid

Aanwonenden hebben ook zorgen over de verkeersveiligheid op de Maasdijk. Zeker nu de kans groot is dat er bredere tuimeldijken komen. Deze dijken met zowel een hoog als een lager deel, zijn geschikt voor de aanleg van vrijliggende fiets- en wandelpaden. Op de gewone straat gaan auto's dan wellicht harder rijden, vrezen aanwonenden. 

 1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.