Volledig scherm
De winnaars van de Lithse Kwis: DIOS uit Oijen. © Alain van Gool

DIOS wint Lithse Kwis, editie 2020 weer op derde kerstdag

LITH - Met een mooie voorsprong op de rest, 693 punten, heeft DIOS uit Oijen dit jaar de Lithse Kwis gewonnen. Dat werd zaterdagavond uitbundig gevierd tijdens de prijsuitreiking. De tweede plek was voor FC Laminaat met 597 punten, nummer drie De Langwijk behaalde 586 punten. De poedelprijs ging dit jaar naar de KBO, zij misten de geheime proef. 

Al bij binnenkomst werden de deelnemers zaterdagavond geconfronteerd met de resultaten van hun avondje Lithse Kwis. Op een scherm waren de dansjes te bewonderen die ze 26 oktober hadden ingezonden: een Weense Wals, Hakkuh, de Vogeltjesdans of iets dat daar op leek. ,,Er waren meer doe-dingen deze editie”, stelt Alain van Gool van de organisatie.

In totaal 689 kwissers 

En dan natuurlijk de statistieken, zoals die horen bij een prijsuitreiking. Er waren dit jaar 689 kwissers, gemiddeld 19 per team waarvan 60 procent uit Lith, 20 procent uit Lithoijen en de rest uit de andere dorpen. Tien ervaren teams moesten deze editie skippen, maar daarentegen waren er vijf nieuwe teams. 

De langste slinger: 47 meter 

,,Sinds 2013, de eerste kwis, was er elk jaar een andere nummer 1. Dat is bijzonder”, vindt Van Gool. Dat de organisatie goed naar de deelnemers luistert moge duidelijk zijn. Na een enquête is besloten in 2020 de Lithse Kwis weer als vanouds op 27 december, derde kerstdag, te houden. En natuurlijk kwam er ook antwoord op de vraag wie met strookjes papier, plak en schaar de langste slinger had gemaakt: de winnaar kwam tot de respectabele afstand van 47 meter en 66 cm.

Volledig scherm
De after party duurde tot in de klein uurtjes dankzij muziek van Silly Putty. © Alain van Gool
 1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 2. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.