Carnaval in Oss.
Volledig scherm
Carnaval in Oss. © archieffoto Peter van Huijkelom

Dit mag je niet missen tijdens carnaval in de regio Oss

CarnavalOSS - Natuurlijk kun je tijdens carnaval gezellig naar de optocht in je woonplaats gaan kijken. Maar als je eens wat meer wilt, is hier een handig overzicht. Highlights van carnaval in de regio, zodat je overál uit je dak kunt gaan.

De tent op het Ossekoppenplein
Volledig scherm
De tent op het Ossekoppenplein

Om het Osse carnaval te begrijpen, moet je eerst wat van de historie weten. Oss telt van oudsher namelijk nogal wat carnavalsclubs, op dit moment nog zeker 15, die allemaal hun eigen feestje vieren. En dát maakt samen het Osse carnaval, want iedereen is welkom om mee te feesten op iedere locatie. Van de Foempers tot de Hekkensluiters, 't Ken Net tot de Raauw Ossekar, alle carnavalsclubs sluiten aan bij de ‘grootstedelijke carnavalsactiviteiten’, zoals de aftrap van carnaval met de mis op zaterdag om 11.30 uur in de Heilig Hartkerk, de jeugdoptocht op zaterdag om 13.11 uur bij de Groene Engel en de grote optocht door het Osse centrum op zondag om 13.11 uur. 

Vorig jaar is er voor het eerst een centraal punt opgezet door de Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO) om de boel een beetje overzichtelijk te maken. Dat bleek een succes. De tent voor zo'n 900 bezoekers zat dagelijks  stampvol en was het decor van prijsuitreikingen en officiële momenten. In een kleinere tent ernaast konden dweilkapellen en andere groepen zich uitleven. Daarom wordt het Ossenkoppenplein dit jaar opnieuw het centrale punt. Overdag voor het hele gezin, 's avonds is het feest met artiesten. 

Geffens carnaval barst dag eerder los

Schaijkse optocht. Hier de wagen van cv Goei Geknoei.
Volledig scherm
Schaijkse optocht. Hier de wagen van cv Goei Geknoei. © Peter van Huijkelom

In Geffen hebben ze ook ontdekt wat een centrale feesttent kan doen. Sinds de horeca deze handschoen heeft opgepakt, barst het carnaval hier een dag eerder los. Op vrijdagavond start carnaval in het Rottenrijk met een optreden van de Millstreetband en dinsdag wordt het feest zo'n beetje afgesloten met Carnacantus, waarbij vanaf 14.00 uur aan lange tafels met pullen bier uit volle borst gezongen wordt. In dit dorp heeft zelfs de jeugd een eigen tent gekregen: Zot in Geffen. Middelbare scholieren bouwen daar van zaterdagavond tot dinsdagavond hun eigen feestje, met iedere dag een ander thema, van selfy-time tot popcorn party. 

Wie de carnavalssfeer in de vele Osse cafés eens wil proeven, kan zich aansluiten bij de kroegentocht op dweilmaondag tussen 14.00 en 23.00 uur.  In een lange polonaise mag je alle kroegen door om de kaart te vullen met met stempels en de kiel te versieren met buttons. Minimum leeftijd 16 jaar, legitimatie verplicht.

Waarom Schaijkse optocht al jaren zo mooi is?

Een verlicht galjoen in de lichtjesoptocht van Berghem.
Volledig scherm
Een verlicht galjoen in de lichtjesoptocht van Berghem. © Peter van Huijkelom

Vroege dweilers missen dan wel een van de mooiste optochten uit de regio, namelijk die in Schaijk. Waarom die al decennia lang zo mooi is? Er doen alleen deelnemers mee uit het eigen dorp, dus de onderlinge ‘competitie’ is groot, de Schaijkse optocht is niet gemotoriseerd en staat bekend om zijn vele grote praalwagens. Dit jaar zijn er in Moesland maar liefst 16 wagens gebouwd, hebben 9 grote loopgroepen  en 17 kleine loopgroepen zich verkleed en lopen maar liefst 12 individuelen mee die hun boodschap verkondigen. 

Ook spectaculair: de verlichte optocht Berghem, op zondagavond vanaf 19.00 uur. In de loop der jaren is deze lichtjesoptocht uitgegroeid tot een evenement waar tienduizenden bezoekers op afkomen. De praalwagens halen lengtes van wel 25 meter, zijn soms 8 meter hoog en zijn versierd met duizenden lampjes. Uiteraard is er een afterparty in De Merx.

Herpen kiest weer burgemèster

 ‘Carnavalsdeinsdag’ belooft in Herpen weer een traditionele dag te worden waar gedreven kandidaten voor het burgemèsterschap campagne voeren. Ze gaan van het bejaardenhuis, ‘t Slotje, café de Brug en Koolwijk naar café Thékes, waar uiteindelijk de burgemèstersverkiezing plaatsvindt. 

Dan terug naar Oss, waar dinsdag om 20.11 op de Eikenboomgaard bij wijze van afsluiting de carnavals-os in de hens gezet wordt. Maar als je denkt dat het dan gedaan is met carnaval in Oss, heb je het mis. Want op zondag  22 maart om 13.11 uur gaat het feest gewoon verder. Met de Halfvastenoptocht