Volledig scherm
Het ontwerp dat sterk lijkt op het eerdere ontwerp uit november. © Absent Matter 2019

Dit zijn de nieuwe woontorens in het Osse Walkwartier

pollOSS - Bijna een jaar na de presentatie van de eerste tekeningen van het Walkwartier krijgt Oss twee splinternieuwe schetsen voorgeschoteld. Op de ene tekening heeft de grauwe ‘Oostblokflat’ plaatsgemaakt voor een toren die sterk lijkt op die uit november. Op de andere is een geheel nieuw ontwerp te zien. De keus is nu aan de gemeenteraad.

De presentatie van de nieuwe schetsen vond woensdagmiddag opvallend genoeg plaats in Den Bosch. Raadsleden werden er onder meer meegenomen naar appartementencomplex Amazones. Die torens werden ontworpen door DOK Architecten en gebouwd door Van Wanrooij, net als het Walkwartier. De locatie deed vermoeden dat tenminste één van de nieuwe schetsen van het centrumplan sterk op de Amazones zou lijken. Maar dat valt in de praktijk reuze mee. 

Poll

Welk ontwerp heeft jouw voorkeur?

  • Toren 1, die het meest lijkt op het ontwerp uit november (42%)
  • Toren 2, met de volledig nieuwe uitstraling (58%)
1055 stemmen

Op de eerste schets (tekening boven) keert een toren terug die sterk lijkt op het oorspronkelijke ontwerp uit november vorig jaar. Met gebogen gevels, veel glas en veel wit. Een terugkeer naar die stijl was een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad, die vorige zomer een stokje stak voor de sobere, bakstenen toren die om financiële redenen in het ontwerp van afgelopen voorjaar te zien was. 

Het tweede nieuwe ontwerp (tekening onder) is een volstrekt nieuwe interpretatie van de toren in het Walkwartier. Op de schets is een toren van lichte bakstenen en vele rondingen te zien. Het werk is een vrije opdracht die DOK Architecten op uitnodiging van de Osse politiek maakte. 

Volledig scherm
Het splinternieuwe ontwerp van DOK Architecten. © Absent Matter 2019

UIThuis

In het Walkwartier komen behalve de toren ook horeca, winkelruimte en cultuurhart UIThuis terug. De plint van het gebouw, met knakkende gevels en een knipoog naar de oude koekfabriek, blijft op hoofdlijnen gelijk aan de eerdere tekeningen. De precieze kosten van de twee ontwerpen zijn nog niet bekend.

In de meest gunstige planning wordt begin 2021 gestart met de sloop van de V&D en aangrenzende panden. Eind 2023 moet het Walkwartier er dan staan. 

Volledig scherm
© Absent Matter

Het ontwerp uit november 2018 : 

Het afgeschoten ontwerp van dit voorjaar met de ‘oostblokflat’:

Volledig scherm
© ABSENT MATTER

Het oorspronkelijke ontwerp van DOK dat nooit publiekelijk gepresenteerd werd:

Volledig scherm
© DOK Architecten