Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Eis: 8 maanden cel voor xtc en wiet in Osse woning

DEN BOSCH/OSS - Een 46-jarige Ossenaar bewaarde een doos met wiet voor een bevriende coffeeshophouder. Dat zei de man gistermiddag bij de rechtbank in Den Bosch. Een naam wilde hij niet noemen, omdat zijn vriend dan zijn 'vergunning zou verliezen'.

Het Openbaar Ministerie vond die verklaring 'ongeloofwaardig' en zag genoeg bewijs voor het bezit van 7730 gram wiet, xtc en het witwassen van 6615 euro drugsgeld.

De officier van justitie eiste een celstraf van 8 maanden. ,,Ik wilde een kennis uit de brand helpen", vertelde de verdachte voor de rechtbank in Den Bosch. De Ossenaar kende de eigenaar van de coffeeshop goed: die kwam regelmatig spullen kopen in zijn inmiddels opgedoekte winkel. ,,Het was echt dom van me", gaf de Ossenaar toe. ,,Ik heb gewoon niet bij de consequenties stilgestaan."

Anonieme tip

Politiemensen belden op 30 april van dit jaar aan bij de verdachte. Ze hadden een anonieme tip gekregen: de verdachte zou wapens en cocaïne bewaren in zijn huis. Ze vonden de grote doos met hennep in de schuur van de Ossenaar. In zijn woning lagen onder meer een zakje met 23 xtc-pillen en een ploertendoder.

,,Die pillen waren voor eigen gebruik", verklaarde de Ossenaar. In het huis troffen agenten ook een grote hoeveelheid contant geld aan, verstopt achter een radiator. De man beweerde dat de biljetten afkomstig waren uit zijn zaak. ,,De meeste mensen betaalden daar contant."

Eerder veroordeeld voor witwassen

De officier van justitie was ervan overtuigd dat het geld niet eerlijk was verkregen. De man was al eerder veroordeeld voor witwassen.

Advocaat A. Laeyendecker vond juist dat er te weinig onderzoek was gedaan naar de administratie van de winkel van de verdachte om het witwassen aan te tonen. Ze vroeg om een deels voorwaardelijke straf. De verdachte had het behoorlijk moeilijk nu hij voor het eerst lang in voorarrest zat. De man was al twaalf kilo afgevallen en de relatie met zijn vriendin was in zwaar weer gekomen.