Aankondiging voor het festival Het Wilde Woud
Volledig scherm
Aankondiging voor het festival Het Wilde Woud © Partycrew

,,Er is al genoeg ellende in Herperduin”

BERGHEM - Festival Het Wilde Woud is ook op de nieuwe locatie, niet meer midden in het bos van Herperduin, maar aan de rand, naast motorcrossterrein Nieuw Zevenbergen, niet welkom. Als het aan natuurclub IVN ligt in ieder geval.

,,Dieren hebben een cyclus van dag en nacht. Als er tot diep in de nacht herrie is van muziek, als er lichten zijn, en verkeersbewegingen, dan wordt die cyclus verstoord.” Toon Voets van IVN Oss is boos over festival Het Wilde Woud, dat op 20 en 21 september gehouden wordt in Herperduin. Dat adverteert juist met geluid in het bos. ‘Aan de bosrand zijn al zachte muzieknoten te horen, maar diep in de bossen is het echte feest gaande. Vier stages doemen op tussen de takken, feestende mensen, gezellige sfeer en heerlijke bosgeuren.’

Aanvankelijk zou het festival gehouden worden op het terrein van de kindervakantieweek, ín het bos, maar na klachten van omwonenden die geluidsoverlast vreesden is het festivalterrein nu verplaatst naar de rand van motorcrossterrein Nieuw Zevenbergen, aan het einde van de Zevenbergseweg. ,,We zijn niet gehoord in de vergunningsaanvraag” klaagt Voets. ,,Er is een klankbordgroep in dit gebied. Die wordt normaal gesproken bij elkaar geroepen. Maar we hebben niets gehoord, er is geen overleg geweest. Wat we weten, weten we uit de krant. Het is ook heel onduidelijk hoe de procedure nu is. Kunnen we nog wel bezwaar maken? Ik heb een mail gestuurd naar het college.”

Volgens wethouder Thijs van Kessel is er wél nog ruimte voor bezwaar. ,,We verlenen een vergunning, dus daar kan bezwaar tegen gemaakt worden. We zijn lang bezig geweest met de bezwaren van de omwonenden op de eerste locatie. Strikt genomen hadden we daar óók de vergunning kunnen verlenen, het past binnen de kaders vanuit de natuurwetgeving. Maar we hebben er toch voor gekozen te verplaatsen naar een andere locatie. Daarom is er nu wat minder tijd. Dat is inderdaad een puntje van aandacht voor ons. Maar we zijn in contact met alle bezwaarmakers. ” De geluidsbelasting van het festival staat volgens Van Kessel los van de geluidsnormen die gelden voor het circuit. ,,Het festivalterrein ligt buiten het terrein van Nieuw Zevenbergen. Dit is een eenmalig evenement. De organisatie moet zich houden aan de geluidsnorm voor evenementen, en die gaan we ook controleren.”

Volgens Voets is het enige contact met de gemeente een uitnodiging voor een inspraakavond. ,,Ik mag toch hopen dat het niet door gaat. Er is al ellende genoeg in die hoek van Herperduin, met de snelweg en de motorcross. Voor vogels is zo'n extra verstoring door een festival heel slecht. En voor de rest weten we nog zo weinig over Het Wilde Woud: waar gaan ze parkeren? Hoe houdt de organisatie de mensen uit het bos? Want ik mag hopen dat ze daar over na hebben gedacht. Je mág 's nachts niet eens het bos in.”

  1. Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrijven ze een beetje
    PREMIUM
    Column

    Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrij­ven ze een beetje

    Een mens moet dromen, natuurlijk. Dromen maken dingen mogelijk, of het nou een opgeruimd huis is, of iets heel groots in de verre toekomst. Mijn kindjes dromen dat ze brandweerman worden, en voetballer, en een beroemde TikTokker. Ík droom dat ze later schrijver worden, minister-president, of chirurg. Waarschijnlijk worden ze financial controller, accountmanager, en lifecoach ofzo, maar goed, dromen is leuk, ook als je weet dat ze waarschijnlijk niet uit zullen komen. Juist nu, nu de werkelijkheid een soort nachtmerrie is geworden, met een dodelijk virus en een lockdown die maanden duurt.