De toegangsweg naar Reek-Zuid vanaf de Mgr. Borretstraat.
Volledig scherm
De toegangsweg naar Reek-Zuid vanaf de Mgr. Borretstraat. © Google Streetview

Er komt leven op Reek-Zuid; projectontwikkelaar wil 25 ‘ondernemerswoningen’ bouwen

REEK - Bedrijventerrein Reek-Zuid was jaren een blok aan het been van de gemeente Landerd. Maar er is plots goed nieuws. Een projectontwikkelaar brengt leven in de brouwerij.

Het lijkt een goocheltruc. In de verkoop van grond op bedrijventerrein Reek-Zuid is al tijden geen millimeter beweging te krijgen. Er is amper animo van bedrijven voor een lapje grond. Verschillende wethouders probeerden dat vergeefs aan te zwengelen. Nu klopt projectontwikkelaar Kolat Wonen op het gemeentehuis aan met een plan om 25 ‘ondernemerswoningen’ en vier reguliere woningen te bouwen.

Dat juicht het college van burgemeester en wethouder toe. ,,Dit plan gaat over dik een kwart van Reek-Zuid. Dit kan een vliegwiel zijn voor de verdere ontwikkeling”, reageert wethouder Hans Vereijken blij.

Quote

Dit trekt jonge, startende onderne­mers. Dat draagt bij aan een gezonde samenstel­ling van de bevolking van Reek

Hans Vereijken, wethouder Landerd

Het in Heeswijk-Dinther zetelende Kolat Wonen is Landerd al vaker te hulp geschoten. Dat gebeurde ook bij het ontwikkelen van plannen voor de huisvesting van statushouders en doorstroming van de Landerdse woningmarkt in 2017. Dat project behelsde 52 nieuwe woningen in de Zeelandse wijk Repelakker.

Nu mikt de ontwikkelaar op Reek-Zuid. Hij heeft een verzoek ingediend om daar 25 ‘ondernemerswoningen’ en 4 ‘reguliere’ woningen neer te zetten. Ondernemerswoningen is een verzamelnaam voor woon-werk-combi‘s. ,,Dan kun je denken aan woningen met een praktijkruimte, kantoor of bedrijfshal. Dat zijn geen standaardpanden, er komt een flinke variatie in de maatvoering”, legt Vereijken uit. ,,Daar is veel vraag naar. Van dat soort woningen is het aanbod relatief beperkt.”

Quote

Dit versterkt de leefbaar­heid van het dorp

Hans Vereijken, wethouder Landerd

Maar is 25 niet een beetje veel voor Reek? ,,Als we het van Reek alleen moeten hebben, dan zal het niet lukken. Kolat heeft een lijst van gegadigden uit de hele regio, met allerlei beroepen. Van ict en goudsmid tot zzp‘er in de bouw. Dit trekt jonge, startende ondernemers. Dat draagt bij aan een gezonde samenstelling van de bevolking van Reek.”

De wethouder schetst een beeld van de komst van jonge mensen met kinderen die volop meedoen in de maatschappij. ,,Kinderen gaan in Reek naar school en worden net als hun ouders lid van verenigingen. Ondernemers zijn veelal ambitieus en willen vaak ook in hun eigen dorp van betekenis zijn. Kortom, dit versterkt de leefbaarheid in Reek.”

Vereijken krijgt voor het plan ook de handen op elkaar van de Stichting Dorpsontwikkeling en Ondernemend Reek. Die vinden dat het plan niet mag concurreren met toekomstige woningbouw in het dorp zelf, maar daar is Vereijken niet bang voor. ,,Dit gaat om een andere doelgroep.”

Voor het nieuwbouwplan moet nog wel het bestemmingsplan worden aangepast, onder meer de verkaveling. Dan kunnen meteen een paar aanvragen van Landerdse ondernemers worden gehonoreerd. 

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.