Extra boa-inzet moet wildcrossers bij Hofmans in Schaijk afschrikken
SCHAIJK - Extra toezichthouders (boa's) moeten wildcrossers ontmoedigen zich uit te leven rond de zandwinplassen van Hofmans in Schaijk. Het gaat om een proef van drie maanden. Dat heeft de gemeenteraad van Landerd donderdagavond besloten.
De buurt klaagt al jaren over de overlast van crossers. ‘Hoogtepunt‘ was een drijfjacht door politie en boa's begin mei waarbij tientallen crossers in de kraag werden gepakt. Maar ook afgelopen weekeinde was het weer prijs, voor de zoveelste keer.
Jacques Pijnappels (Progressief Landerd) opperde een pilot met extra boa-inzet te starten. ,,Want de maat is echt vol. We kunnen het niet verkopen als we nu geen actie ondernemen.” Hij schat de kosten op 25.000 euro.
Burgemeester Marnix Bakermans pleitte vergeefs om op een later moment te kiezen voor een structurele aanpak, en de pijn van twee maanden niets doen nu maar te slikken. ,,Door kenners wordt de inzet van een paar boa's als weinig effectief gezien. Het is voor hen eerder gevaarlijk dan dat het goed werkt.”
Bij zo'n structurele aanpak hoort in zijn ogen onvermijdelijk het plaatsen van hekwerken, poorten en camera's. Deze camera’s waarschuwen de toezichthouders direct als er motorcrossers aanwezig zijn. De toezichthouders kunnen sneller ter plaatse zijn dan bij een melding.
Daarmee is zo'n 60.000 euro gemoeid. Deze aanpak, waar de meeste raadsleden wel oren naar hadden, komt later aan de orde. Nol de Jong (DS97) noemde het probleem pijnlijk en frustrerend. ,,Maar deze aanpak leidt niet tot de gewenste oplossing. Het probleem verplaatst zich. Landerd kan dit niet alleen. Dit moet je in regionaal verband aankaarten.” Ook CDA en Lijst Zeeland zien de proef niet zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twaalf recreatiewoningen erbij op Vakantiepark Zevenbergen in Heesch
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Drijfjacht op wildcrossers bij plassen van Hofmans: twintig bekeuringen
SCHAIJK - Jarenlang regent het klachten over overlast van crossmotoren rond de plassen van Hofmans in Schaijk. Afgelopen weekeinde was de maat vol. Met een soort drijfjacht pakten politie-agenten en boa's tientallen crossers in de kraag. De cross-locatie is donderdag tot verboden gebied verklaard.
-
PREMIUM
Vanderlande ontwikkelt nieuw systeem voor verwerking van bagage reizigers op Schiphol
-
-
-
PREMIUM
Gelauwerde professor biologie is geworteld in Oijense klei: ‘Ik doe ook maar gewoon mijn werk’
OIJEN - Aan de rand van het Maasdorp Oijen woont sinds kort een heuse Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een hoge onderscheiding voor een bescheiden man, Rens Voesenek. -
PREMIUM
Schikking of niet, OM wil Berghemse importeur van illegale ‘beestenboel’ achter tralies
DEN BOSCH/BERGHEM - Hij is al genoeg gestraft, vindt een 59-jarige Berghemnaar. Daar is justitie het niet mee eens. Ondanks een schikking van 7 ton zou hij een half jaar in de cel moeten voor het importeren van koraal en botten van bedreigde diersoorten.