Sevket Dogan ontvangers fietsparkeerders in de fietsenstalling tegenover station Oss.
Volledig scherm
Sevket Dogan ontvangers fietsparkeerders in de fietsenstalling tegenover station Oss. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Fietsenstalling bij station Oss blijft open, maar betaald

OSS - De fietsenstalling aan de Spoorlaan in Oss, bij het station, blijft voorlopig open. Maar als het aan de Osse politiek ligt moet er in de toekomst worden betaald voor het stallen van rijwielen, om een puinhoop bij het station te voorkomen.

Op het allerlaatste moment wijzigden SP en PvdA gisteravond tijdens de raadsvergadering de motie die ervoor moest zorgen dat de fietsenstalling open blijft. Het werd immers al snel duidelijk dat het plan wél genoeg steun zou krijgen als eventuele betaling voor gebruik van de fietsenstalling, die nu nog gratis is, onderzocht én ingevoerd zou worden.

Quote

Als je er nou 2,50 euro per week voor vraagt kun je de begroting sluitend maken

Mari van Kilsdonk (CDA)

IBN-medewerkers

De stalling bij het Osse station herbergt dagelijks zeshonderd tot achthonderd fietsen en wordt gerund door medewerkers van IBN (organisatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt).

Sluiting dreigt, omdat de gemeente maar tot eind dit jaar geld gereserveerd heeft voor de fietsenstalling. Het was Mari van Kilsdonk van het CDA die zich afvroeg of dat fietsparkeren bij het station gratis moest zijn. ,,Als je er nou 2,50 euro per week voor vraagt kun je de begroting sluitend maken'', meende hij. Hoewel indiener van de motie Jan Zoll van de SP wees op de trend om parkeren bij stations juist gratis te maken, om zo reizen met het openbaar vervoer te stimuleren en het stationsgebied aantrekkelijker te maken, woog de angst voor de puinhoop zonder fietsenstalling zwaarder dan de eventuele kosten voor het fietsparkeren.

Parkeerdek

Het pand van de fietsenstalling, die al zes jaar bestaat, is van bouwbedrijf Hendriks. Zolang het bedrijf geen plannen heeft, mag de gemeente de stalling gebruiken. Openhouden van de bewaakte fietsenstalling kost zo'n 120.000 euro per jaar.

Aan de andere kant van het spoor is ook een fietsenstalling, gratis, onbewaakt, die wordt beheerd door ProRail.

Crux

,,De crux is dat het niet wéér zo'n puinhoop wordt als zes jaar geleden, voor de stalling er was", aldus Zoll. ,,Toen kostte het veel geld om met name het parkeerdek een beetje netjes te houden. Dat willen we vermijden.''

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.