De middelbare hippiescholieren gingen voor flower-power.
Volledig scherm
De middelbare hippiescholieren gingen voor flower-power. © Mari Van Rossem

Fijne optocht Macharense Kiepenrijers, maar goed dat Kick Out Zwarte Piet er niet was

MACHAREN -  Een fijne optocht schotelden de Macharense Kiepenrijers het toch nog rijkelijk opgekomen publiek maandagochtend voor. Het waterkoude gemiezer deerde met name de lokale (loop)groepen, met in hun gelederen heel veel kiepkes en hennekes, totaal niet.

Kleurrijk voorop in de tocht door het Kiepenrijersrijk.
Volledig scherm
Kleurrijk voorop in de tocht door het Kiepenrijersrijk. © Mari Van Rossem

De allerjongste jeugd greep op de Machurse versie van Rosenmontag dus min of meer de macht. En dat deed het grut, met dank aan tal van papa's en mama's, geheel en al binnen het kleurrijke thema dat De Kiepenrijers voor dit jaar hadden bedacht. Zo wandelde ‘Kiep on smiling' met een horde jonge talenten als de nieuwe Rembrandtjes rond: inclusief hun eigen schilderijtjes op een rijdend atelier. De middelbare hippiescholieren vulden het thema in met een nagebouwde, kleurvolle flowerpowerbus waarvan ze de ramen hadden behangen met hun eigen portretten.

De fakir van de oud-prinsen was vooral 'faakhier'.
Volledig scherm
De fakir van de oud-prinsen was vooral 'faakhier'. © Mari Van Rossem

Bij de ouderen viel de gedurfde creatie van de oud-prinsen op: hun interpretatie van 'kleurrijk' was er eentje met Zwarte Piet, een gelige Chinees, een vliegende 'faakhier' en een zongebruinde Mexicaan. Gelukkig had Kick Out Zwarte Piet het Maasdorp niet weten te vinden, want anders waren de rapen gaar geweest.

De Macharense KBO nam de Bèrgse kapelaan op de korrel.
Volledig scherm
De Macharense KBO nam de Bèrgse kapelaan op de korrel. © Mari Van Rossem

Ook de plaatselijke KBO'ers deden hun duit in de carnavalszak. Met hun 'Waar de processie is verdwenen, zijn nu containers verschenen' haakten ze in op de 'ondergrondse' vuilnisbakkencommotie van vorig jaar. En ze gaven en passant ook d'n Bèrgse kapelaan van onder uit de zak omdat die in hun ogen een onbegrijpelijk beleid voert als het gaat om vieringen op kerkelijke feestdagen. 

De act van de Dames van de Raad sloeg letterlijk nergens op: ze doorkruisten het dorp met trommels zonder trommelvel.

De Dames van de Raad sloegen vooral lucht.
Volledig scherm
De Dames van de Raad sloegen vooral lucht. © Mari Van Rossem