Volledig scherm
Deze twee flitsers leverden de staatskas meer dan een half miljoen euro op in 2018. © BD / Peter van Huijkelom

Flitsers bij Kromstraat Oss brengen ook in 2018 ruim 500.000 euro in het laatje

OSS - De twee flitspalen op het kruispunt bij snackbar Frans van der Schoot in Oss hadden het er vorig jaar maar druk mee. Samen waren ze goed voor bijna 3.000 bekeuringen die de staatskas opgeteld ruim een half miljoen euro hebben opgeleverd. 

De flitskasten, de enige twee in de stad Oss, staan amper honderd meter uit elkaar. Toch zijn de verschillen gigantisch. Automobilisten uit het zuiden, uit de richting van de spoorwegovergang, werden in 2018 'slechts’ 578 keer bekeurd omdat ze door rood reden. Tegenliggers werden voor hetzelfde vergrijp bijna drie keer zo vaak op de bon geslingerd: 1459 keer. De boete voor het negeren van een rood licht bedroeg vorig jaar 230 euro. Samen waren de flitsers dus goed voor bijna 470.000 euro. 

Dat blijkt uit de jongste cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De aantallen wijken niet veel af van die van vorig jaar, toen de verschillen tussen de twee flitspalen ook al zo groot waren. Naar een verklaring voor de ongelijkheid is het gissen. Mogelijk heeft het te maken met de spoorwegovergang vlakbij het kruispunt. Verkeer uit het zuiden komt daardoor heel gedoseerd voorbij de flitspaal. Terwijl verkeer uit de andere richting juist geneigd is nog snel door te rijden als de spoorbomen eindelijk open staan.  

Hardrijders

De beide palen flitsen ook hardrijders. Voor dat vergrijp gingen vorig jaar respectievelijk 427 en 377 weggebruikers op de bon. Op dit gebied is het verschil tussen de twee palen dus een stuk kleiner. De snelheidsboetes zijn samen goed voor nog eens een slordige 45.000 euro. Opgeteld spekten de palen de staatskas in 2018 dus met ruim een half miljoen euro op. 

De enige andere actieve flitspaal in de gemeente, die aan de Meester van Coothstraat in Lith, betrapte in 2018 nog eens 5.405 hardrijders. Dat zijn er ongeveer 600 minder dan vorig jaar. Met een gemiddelde bekeuring van 60 euro komt de totaalopbrengst in Lith neer op een kleine 325.000 euro. 

In het hele land werden vorig jaar precies 9.182.573 verkeersovertredingen geconstateerd. Het gaat dan onder meer om te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en bellen achter het stuur. Het aantal boetes is daarmee praktisch gelijk aan 2017.