Dominique Bruinenberg.
Volledig scherm
Dominique Bruinenberg. © PEC Zwolle Media Raymond Smit

Geffense Dominique Bruinenberg boekt ook in coronatijd vooruitgang

GEFFEN/HAARLEM - Voor de Geffense Dominique Bruinenberg vormen de laatste maanden van het voetbalseizoen altijd het hoogtepunt. Wanneer de ontknoping nadert en de prijzen worden verdeeld, is de 27-jarige middenvelder van PEC Zwolle naar eigen zeggen op haar best. Maar in plaats van een zenuwslopende ontknoping werd deze week bekend dat de competities niet meer uitgespeeld worden. Prijzen vallen er niet te verdelen.

Ook het voetbal is al enige weken volledig tot stilstand gekomen door het coronavirus. En deze week werd duidelijk dat het nieuwe eredivisieseizoen voor vrouwen, waar Zwolle in uitkomt, niet voor 1 september zal beginnen. Toch doet Bruinenberg, die haar carrière bij Nooit Gedacht begon, er alles aan om fit te blijven. Ook al weet de middenvelder dat ze voorlopig geen wedstrijd zal spelen. ,,Ik ben zo gedisciplineerd en gemotiveerd dat ik ook in deze periode vooruitgang boek.”

Elke dag oefeningen

Van haar club kreeg ze trainingsschema mee. Ze doet elke dag een loop-, fiets- of krachttraining en oefeningen om aan haar flexibiliteit en lenigheid te werken. Daarnaast volgt ze een individueel schema van een fysiek trainer uit Engeland die ze twee jaar geleden leerde kennen toen ze bij Sunderland voetbalde. ,,Ik houd van trainen en vind het niet erg om dat in mijn eentje te doen”, zegt Bruinenberg, die na een aantal omzwervingen in het buitenland tegenwoordig in Haarlem woont.

Fanatisme zat er van jongs af aan in 

Het fanatisme zat er van jongs af aan al in. Bruinenberg was nog maar vier jaar toen ze lid werd van Nooit Gedacht. Na een paar jaar maakte ze de overstap naar Margriet in Oss. Bij die club werd ze op haar zeventiende gescout door Telstar. ,,Ik heb toen geen moment getwijfeld. Ik wist al heel lang dat ik profvoetballer wilde worden. Dit was mijn kans.”

Buitenlands avontuur

Na vier jaar bij Telstar en een seizoen bij ADO Den Haag, was ze voor haar gevoel klaar voor een buitenlands avontuur. Vol goede moed trok ze naar het Italiaanse Verona. Ze speelde met de club in de Champions League maar besloot na een jaar toch te vertrekken.

Maar terug naar Nederland wilde ze niet. De Geffense vertoefde drie jaar in Engeland, waar ze onder contract stond bij Sunderland en Everton, voordat ze vorige zomer alsnog terugkeerde naar Nederland. ,,Ik was op de bank beland bij Everton en wilde weer lekker voetballen. Door ja te zeggen tegen Zwolle koos ik voor zekerheid.”

Online quiz contact

Quote

Ik heb altijd een speciaal gevoel bij Nooit Gedacht

Dominque Bruinenberg

Bij de club uit Overijssel wist ze haar draai dit seizoen snel te vinden. Als aanvoerder maakte ze twaalf doelpunten. Tot het coronavirus de kop op stak en het voetbal stil kwam te liggen. Sindsdien houdt ze via de app en een online quiz contact met haar trainer en teamgenoten. Verder is ze vooral bezig met haar individuele training. ,,Gelukkig heb ik hier in Haarlem een grote tuin waar ik samen met mijn vriendin (oud-international Dyanne Bito, red.) al mijn trainingen kan doen.”

Hoelang ze er nog woont, is maar de vraag. De drang naar het buitenland heeft ze nog altijd. Of ze haar carrière ooit afsluit bij Nooit Gedacht durft ze niet te zeggen. ,,Dat klinkt heel romantisch, maar of het realistisch is, weet ik niet. Wel heb ik altijd een speciaal gevoel bij Nooit Gedacht omdat het de club is waar ik ooit ben begonnen.”