Gemeenschapshuis kost niet zo zeer, maar levert juist op
GASTOPINIEHEESCH - De rol van gemeenschapshuizen is sterk veranderd. Het is niet goed dat Bernheze bij de recente keuze voor Heesch zoveel belang hechtte aan een twintig jaar oude nota, zo betoogt oud-ambtenaar van Bernheze Eugène Theunissen.
Delen per e-mail
Toen in het jaar 2000 de notitie Gemeenschapshuizen werd opgesteld, was Bernheze zes jaar oud. Het ineenvlechten van drie voormalige gemeenten ging moeizaam. Heesch mocht niet de boventoon voeren. Dat verklaart deels waarom in de notitie gepleit wordt voor uniforme regels voor alle gemeenschapshuizen.
Er kon natuurlijk geen rekening gehouden worden met de latere nieuwbouw van De Pas, inclusief een theaterzaal.
Niemand kan uitleggen
Opmerkelijk in de notitie is het benoemen van een gemeenschapshuis als basisvoorziening, tegenover de opvatting dat er geen subsidie in de exploitatie verstrekt wordt. Niemand kan uitleggen waarom er géén subsidie mag gaan naar deze basisvoorziening.
Wellicht ligt de verklaring in de politieke context van 2000. Er was een paars kabinet, Margret Thatcher had eerder de weg vrijgemaakt voor het neo-liberalisme, Tony Blair koos voor de Derde Weg, Wim Kok ontdeed zich van zijn ideologische veren. De overheid maakte een terugtrekkende beweging, mensen moesten meer voor hun eigen belangen opkomen en voor zichzelf zorgen. Later heette dit de participatiemaatschappij.
Nu wordt actie gevraagd
De wereld is na 2000 veranderd. Tot dan hielden besturen van gemeenschapshuizen zich bezig met het beheren van een gebouw en het verhuren van ruimtes. Nu wordt actie gevraagd: initiatieven nemen, taken met betrekking tot de WMO(-zorg), de begrippen duurzaamheid en sociale samenhang vertalen naar concrete activiteiten.
Het credo ‘Huiskamer van…’ mag méér zijn. Het is ook een laboratorium voor nieuwe initiatieven en de opbouwwerker kan er zijn basis vinden als startpunt voor bewonersinitiatieven. Zo is het als een verhuurkantoor met huren die door iedereen betaald kunnen worden. Ook creativiteit en educatie zijn belangrijke onderdelen van een bijdetijds gemeenschapshuis. De term ‘eco- systeem’ van de eigen kern drukt dit goed uit. Een huiskamer ‘sec’ levert weinig bijdrage aan de exploitatie. Daar is meer voor nodig.
Miskenning
Het is een miskenning van karakter en cultuur in elke kern, als we vasthouden aan uniformiteit. Maatwerk per kern is nodig. Wél vanuit een gemeenschappelijke noemer: het belang van een basisvoorziening. Maatwerk kan een verschillende benadering betekenen in voorwaarden en ook subsidie. Prima als een huis de exploitatie zelf rond krijgen, maar wie dat niet kan, behoeft steun.
Juist in deze tijd van een mondiale pandemie is er de behoefte aan een andere overheid, met een sterkere rol. Er is een overheid nodig die borg staat en bescherming biedt als het even niet lukt. Dat is een andere mentaliteit en houding dan geen subsidie verstrekken.
Nu het bestuur van DNI is teruggetreden, is de vraag wie de kar uit de modder wil trekken.
De raadsvergadering van 29 oktober jl. was een manifestatie van onmacht, frustratie en een gebrek aan vertrouwen in het bestuur van DNI (de toekomstige samenwerking van De Pas, De Eijnderic en bibiotheek).
Nu het bestuur van DNI is teruggetreden, is de vraag wie de kar uit de modder wil trekken. Herstel van vertrouwen is primair wil je zakelijk met elkaar verder komen.
Ook behoeft de notitie Gemeenschapshuizen evaluatie en aanpassing, kijkend naar de toekomst en ontwikkelingen. Nog te veel worden activiteiten in de gemeenschapshuizen gezien als vrijetijdsbesteding.
Laven aan nieuwe kennis
Als we spreken over het vitale belang van een basisvoorziening, dan handelt het óók over de mogelijkheden van mensen om zich te laven aan nieuwe kennis, om geraakt te worden door een film, een theaterstuk of een speciale ontmoeting. Dan kom je dicht bij de basis wat mens zijn is en is het woord basisvoorziening een verlengstuk daarvan. Jazeker, een sociale investering.
Eugène Theunissen, uit Heesch, is voormalig beleidsmedewerker Welzijn van de gemeente Bernheze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miljoen extra nodig voor opknappen sporthal De Eeght in Schaijk
SCHAIJK - Wethouder Riny van Rinsum gaat de gemeenteraad van Landerd 1 miljoen vragen voor een grondige opknapbeurt van sporthal De Eeght in Schaijk. De raad stelde daar eerder al 2 ton voor beschikbaar. -
PREMIUM
Raad Oss spoort waterschap aan: ‘Niet wachten met zonnepanelen bij rioolwaterzuivering Oijen’
OSS/OIJEN - Het waterschap moet niet langer treuzelen met plannen om bij de rioolwaterzuivering in Oijen een flink veld met zonnepanelen aan te leggen. Zo'n veld scheelt mogelijk een windturbine in de Lithse Polder, denkt een meerderheid van de partijen in de Osse gemeenteraad. -
PREMIUM
Video Geen straf maar behandeling voor man die Rik van de Rakt doodstak op straat
DEN BOSCH - Geen gevangenisstraf maar gedwongen opname in een tbs-kliniek. Ayoub A. was volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij vorig jaar de 18-jarige Rik van de Rakt doodstak op een fietspad langs de Julianasingel in Oss. Dat vonnis sprak de rechtbank Oost-Brabant vrijdag uit. -
Tip leidt politie Oss naar wapens in woonhuis
OSS - Een mes, katapult, soort van ploertendoder en drie gasdrukwapens. Dat is de oogst van de politie na een doorzoeking van een woning aan de Osse Eksterstraat. De 58-jarige bewoner van het huis waar de spullen lagen is aangehouden. -
Landerd bekijkt verkeer Hoekstraat Schaijk later
LANDERD - Hoewel omwonenden van een bouwplan aan de Hoekstraat in Schaijk vrezen voor verkeersproblemen en toegenomen parkeerdruk, gaat de gemeente daar pas in een later stadium naar kijken.
-
PREMIUM
Deze mensen zijn nu na 20.30 nog buiten: ‘Onze Labradoodle wordt nog goeie handel’
OSS - Oss kon woensdagavond nog gewoon aan de wandel, de supermarktvakken vullen, ‘vliegende’ pizza’s bestellen en trainen op voetbalveld en atletiekbaan. Veel kan straks niet meer, wanneer de avondklok van kracht is. -
PREMIUM
Ossenaar laat milieustraat even links liggen en daardoor heeft Kringloopbedrijf (nog) geen ruimtegebrek
OSS - Het kringloopbedrijf in Oss kan de lockdown nog aan. Waar elders in het land voorraden door het dak groeien, is er aan de Maaskade tot dusver genoeg opslagruimte. -
PREMIUM
Jo van Toor neemt afscheid van zijn geliefde Batenburgse haven: ‘Iedereen wil hier liggen’
BATENBURG/OSS - Zeven dagen in de week was hij in de haven van Batenburg te vinden. Liggelden innen, passanten inboeken, steigeronderhoud en niet te vergeten: vraagbaak voor de toeristen. Twaalf jaar lang was Jo van Toor havenmeester. Nu vindt hij het ‘genoeg’ geweest. Hij stopt.