Storm Ciara werd deze monumentale boom aan de Ridderhof in Oss op 9 februari fataal.
Volledig scherm
Storm Ciara werd deze monumentale boom aan de Ridderhof in Oss op 9 februari fataal. © Charles Mallo / Foto Mallo

Gemeente Oss vergoedt restschade na omwaaien boom op kantoor aan Ridderhof niet

OSS - De gemeente Oss wijst alle aansprakelijkheid af voor de schade die is ontstaan na het omwaaien van een monumentale kastanjeboom aan de Ridderhof op 9 februari dit jaar. De eigenaar van een kantoor in het gebouw waar de boom op terecht kwam draait zelf op voor de schade die niet door de verzekering wordt vergoed. 

Fred Westenberg is verbolgen over de houding van de gemeente. Hij spreekt van ‘onbetrouwbaar bestuur'.  ,,Toen de boom plat lag stelde een medewerker van de gemeente me nog gerust. Er zou heus wel een oplossing komen voor de schade die was ontstaan. Maar nu mijn opstalverzekering het bedrag heeft vastgesteld dat ik krijg uitgekeerd en ik mij voor het restant naar de gemeente wendt, krijg ik te horen dat ze zich niet aansprakelijk achten.” 

Een woordvoerster van de gemeente bevestigt het relaas van Westenberg op hoofdlijnen. ,,De gemeente is alleen aansprakelijk wanneer de schade het gevolg is geweest van achterstallig onderhoud. De gemeente is dan tekortgeschoten in de op haar rustende algemene zorgplicht.” Dat is in dit geval zeker niet aan de orde, zo wordt gesteld. ,,De kastanjeboom die gevallen is, is aangewezen als een monumentale boom en kon daarom rekenen op bijzondere aandacht voor beheer en onderhoud. De gemeente vindt dat ze niet tekort is geschoten is de zorgplicht voor deze boom die aangemerkt is als bijzondere boom.” 

Geen verdere procedure

Westenberg is het niet eens met het verweer van de gemeente, maar ziet af van een verdere procedure. ,,Mijn eigen tijd of het inhuren van een advocaat gaat meer kosten dan de paar honderd euro schade die ik hierdoor lijdt. Maar ik vind wel dat de inwoners van Oss moeten weten dat dit het beleid is als een boom van de gemeente schade veroorzaakt.” Hij voorziet dat zijn verzekeringsmaatschappij nog wel in actie zal komen om de schade op de gemeente te verhalen. 

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.