De voormalige leerlooierij in Oss, achter winkel het Hobbelpaard, bezien vanaf de Seringenhof.
Volledig scherm
De voormalige leerlooierij in Oss, achter winkel het Hobbelpaard, bezien vanaf de Seringenhof. © Maarten Van De Rakt

Gemeentebestuur handhaaft bescherming van oude leerlooierij Oss

OSS - De eigenaresse van een voormalige leerlooierij aan de Molenstraat in Oss moet haar plannen voor de bouw 24 appartementen op de plek van dit gebouw en babywinkel Het Hobbelpaard herzien. 

De gemeente blijft erbij dat de uit 1895 stammende leerlooierij niet gesloopt mag worden. Het pand is daarom opgenomen op de lijst van gemeentelijke monumenten. 

Volgens de gemeente bezit het betreffende pand een hoge cultuurhistorische waarde en is het een schoolvoorbeeld van een negentiende-eeuws industrieel gebouw. Het relatief hoge pand zou bovendien goed te transformeren zijn naar een andere functie. De oude leerfabriek wordt momenteel gebruikt als opslagruimte voor de winkel die er tegenaan is gebouwd.

Prullenbak

Deze week werden ingebrachte bezwaren van de eigenaresse van de hand gewezen door het college van B en W. Volgens het college weegt het algemene belang van behoud van de leerlooierij zwaarder dan het individuele belang van de eigenaresse. Die stelt dat het gebouw geen monumentale waarde heeft en dat zij financieel zwaar getroffen wordt door dit besluit. Plannen om alle opstallen te slopen en er een appartementengebouw met parkeergarage neer te zetten kunnen naar de prullenbak.