Patrick Bekkers met de proefopstelling van het zonnepark waar hij aan de rand van Lith mee wil experimenteren.
Volledig scherm
Patrick Bekkers met de proefopstelling van het zonnepark waar hij aan de rand van Lith mee wil experimenteren. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Gemeentebestuur Oss wil proefveld met mobiele zonnepanelen in Lith

OSS/LITH - Zonnepanelen op rails met plantenteelt eronder. Het Osse gemeentebestuur wil graag meewerken aan een experimenteel veld dat ondernemer Patrick Bekkers in de polder bij Lith wil ontwikkelen. Door de panelen verschuifbaar te maken, gaat de landbouwgrond eronder niet verloren en zijn er ook mogelijkheden om planten te telen die nauwelijks in de buitenlucht gedijen.  

Bekkers presenteerde zijn noviteit vorige maand met een proefopstelling ter hoogte van het Lithse bedrijventerrein Wargaren. Verschillende gemeenteraadsleden namen een kijkje en toonden zich onder de indruk. Bekkers heeft namelijk al twee octrooien aangevraagd op zijn systeem en de HAS en Wageningen University betrokken bij de verdere ontwikkeling. Omdat zijn plannen voor een meer conventioneel zonnepark van 17 hectare voorlopig in de ijskast staan, wil hij op een of twee hectare aan de slag met een proefveld voor dubbelgebruik van de grond. 

Wethouder Johan van der Schoot laat blijken ‘zeer gecharmeerd’ te zijn van het initiatief. Een tijdelijk proefveld mag er van hem dan ook komen. Maar hij maakt wel een voorbehoud. ,,Omdat we met Den Bosch en de Provincie samenwerken aan het project Duurzame Polder, moet ik eerst daarlangs om dit af te stemmen.” 

  1. Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrijven ze een beetje
    PREMIUM
    Column

    Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrij­ven ze een beetje

    Een mens moet dromen, natuurlijk. Dromen maken dingen mogelijk, of het nou een opgeruimd huis is, of iets heel groots in de verre toekomst. Mijn kindjes dromen dat ze brandweerman worden, en voetballer, en een beroemde TikTokker. Ík droom dat ze later schrijver worden, minister-president, of chirurg. Waarschijnlijk worden ze financial controller, accountmanager, en lifecoach ofzo, maar goed, dromen is leuk, ook als je weet dat ze waarschijnlijk niet uit zullen komen. Juist nu, nu de werkelijkheid een soort nachtmerrie is geworden, met een dodelijk virus en een lockdown die maanden duurt.