Scène uit Sunless Shadows.
Volledig scherm
Scène uit Sunless Shadows. © -

Groene Engel ‘draait’ top-documentaires

OSS - De Groene Engel zet weer een eigen mini-filmfestivalletje op poten. Ze vertoont zaterdag 29 februari de beste documentaires van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

The Best of IDFA on Tour is een doorlopend programma van vier films, die furore maakten. Vanaf 2010 haakt de Groene Engel in op deze rondreizende variant van het toonaangevende documentairefestival. Het programma begint om 16.00 uur. De laatste film start om 20.45 uur. 

‘Collective’ is een explosieve politieke thriller. Daarin onderzoekt filmmaker Alexander Nanau de gevolgen van een verschrikkelijke brand in nachtclub Colectiv in Boekarest. Daarna worden in de ontwapenende documentaire ‘Voorspel’  tweedeklassers gevolgd tijdens de lessen seksuele voorlichting.

Tussen de bedrijven door is er een pauze van anderhalf uur, zodat bezoekers een hapje kunnen eten. The Best of IDFA gaat verder om 19.30 uur met ‘Sunless Shadows’. Een beeld van het leven in een Iraanse jeugdgevangenis, waar een groep minderjarige meisjes hun straf uitzit voor de moord op een mannelijk familielid.

‘In a Whisper’ besluit het vierluik. De Cubaanse hartsvriendinnen Patricia en Heidi verliezen elkaar uit het oog wanneer ze allebei naar Europa vertrekken. Jaren later sturen ze elkaar videobrieven.

Een kaartje voor de vier documentaires kost 27,50 euro.