Volledig scherm
Hangend door de bocht © Lieke Mulder

Hangend door de bocht tijdens de Classic Road Races in Oss

OSS - Op het circuit Paalgraven werden zondag en maandag voor de tweede keer de Classic Road Races Oss gehouden. Met name op Eerste Pinksterdag was het druk, met als hoogtepunt de drie-uurs-race met klassieke motoren. 

door Lieke Mulder

Zeker 1500 toeschouwers zagen en hoorden tijdens de Pinksterdagen hoe de motoren met hun klassieke gejank over de wegen van bedrijventerrein Paalgraven scheurden. Paalgraven, één van de laatste echte stratencircuits van Nederland. Organisator Nico Willemse is tevreden: ,,Zondag stond het soms vijf rijen dik langs de dranghekken. Prachtig. We hebben ook uitzonderlijk veel geluk met het weer. Omdat er vanavond wel weer regen en onweer wordt verwacht, stoppen we deze tweede dag wel iets eerder. We grijpen met de classic motor race terug op de 24-uur van Oss, de race die vijftig jaar geleden héél groot was in Oss.  

Speciale pakken

Terwijl hij vertelt, zijn ondertussen achter hem op het circuit de trainingen van de zijspanmotoren bezig. En ook al is het nog maar een training, het gaat er fanatiek aan toe. De mannen en vrouwen in de zijspan moeten vooral in de bochten keihard werken.” Kijk, wijst toeschouwer Haico Martens. ,,Ze hebben zelfs speciale pakken, voor als ze over de grond schuren. Met een soort schuurblok op je heup.” En dat is nodig ook. Elke bocht weer komen ze uit hun zijspan om helemaal naar de binnenbocht te gaan hangen, zodat die bocht zo snel mogelijk gemaakt kan worden. Oef. 

Niet snel, wel leuk

Nu de tweede editie van de Classic Road Races er bijna op zit, kan Nico Willemse met zekerheid zeggen dat er een nieuwe traditie is geboren: ,,We hebben 25 jaar de Osse straatraces gehad, die werden sinds 2010 hier gehouden. Maar het publiek liet het afweten, dus het stopte een paar jaar terug. Toen hebben we gezegd, jongens, we moeten iets anders verzinnen. Het werd de 3-uursrace met klassieke motoren en om er een echt meerdaags evenement van te maken, dat voldoende publiek trekt, werken we samen met Sam, de Stichting Aanvullende Motorsport. Die geven bijvoorbeeld verschillende racedemo's, onder andere met solexen. Dat gaat niet snel, maar is wel leuk om naar te kijken. Gelukkig was het meteen een succes, want als je vijf jaar geen races meer houdt, dan krijg je geen vergunning meer. En kijk nu eens, een volle camping hier op het terrein en veel publiek. Het is zéér geslaagd.”