Huis van binnen verwoest door brand in Nistelrode: ‘Met mijn tuinslang blussen ging helaas niet snel genoeg’

update + videoNISTELRODE - Vlammen sloegen dinsdagmiddag uit het dak van een vrijstaand huis aan de Toon van Durenlaan in Nistelrode. De brandweer rukte met spoed uit om de brand onder controle te krijgen. De politie kwam ook om omstanders te weren, die samenkwamen om naar de brandende woning te kijken. 

De aanwezigen in het huis zijn rond 17.00 uur naar buiten gegaan, toen de brand net begon. ,,Het had erger kunnen zijn als de bewoners het niet op tijd hadden ontdekt”, laat de woordvoerder van de brandweer weten. 

De brand is onder zonnepanelen begonnen, in het isolatiemateriaal van het dak.  Daardoor woedde de brand op de bovenverdieping, waar veel schade is ontstaan. De panelen waren niet de oorzaak van het ontstaan van de brand, zo laat een woordvoerder weten. 

,,Een buur waarschuwde me dat mijn dak in de fik stond.” De eigenaar van de woning laat weten dat hij de brand met zijn tuinslang heeft proberen te blussen, terwijl zijn vrouw 112 belde. ,,Maar het ging snel van kwaad tot erger”, aldus Dick van der Wel. 

,,In paniek zette ik mijn hond in de kamer, zodat hij niet zou wegrennen. Gelukkig kon de brandweer hem snel uit de woning halen toen de rook daarin rondging.”

Vlammen slaan uit dak

Vlammen sloegen uit het dak en er was sprake van veel rookontwikkeling, dat over een aantal dichtbijstaande woningen waaide. De brand is inmiddels meester. 

Het dak van het huis is aan de achterkant voor een gedeelte naar beneden gehaald door de brandweer, om bij de brandhaard te komen. Dat bleek lastig, omdat die tussen de lagen van het dak ligt. 

Het huis is de komende tijd onbewoonbaar door de brand- en rookschade. ,,Dit is echt niet leuk”, laat de bewoner weten. De bewoners zijn door de buren opgevangen. 

‘Ga niet kijken’

De politie moest mensen weren, die dichtbij elkaar stonden en naar het vuur kwamen kijken. In de omgeving kregen mensen via een Burgernetmelding een oproep om niet te gaan kijken bij de brand wegens de coronamaatregelen. 

brand Toon van Durenlaan in Nistelrode
Volledig scherm
brand Toon van Durenlaan in Nistelrode © Gabor Heeres
Woningbrand in Nistelrode
Volledig scherm
Woningbrand in Nistelrode © Gabor Heeres
In de omgeving krijgen mensen via een Burgernetmelding een oproep om niet te gaan kijken bij de brand wegens coronamaatregelen.
Volledig scherm
In de omgeving krijgen mensen via een Burgernetmelding een oproep om niet te gaan kijken bij de brand wegens coronamaatregelen. © Gabor Heeres
Woningbrand in Nistelrode
Volledig scherm
Woningbrand in Nistelrode © Gabor Heeres
Door de hitte zijn ruiten gesmolten van de woning in Nistelrode
Volledig scherm
Door de hitte zijn ruiten gesmolten van de woning in Nistelrode © Gabor Heeres
brand Toon van Durenlaan in Nistelrode
Volledig scherm
brand Toon van Durenlaan in Nistelrode © Gabor Heeres