Volledig scherm
Carter Sampson en haar begeleider Kyle Reid. © Joop van Rossem

Huisconcert Carter Simpson: Amerika meets Macharen

MACHAREN - De uit het Amerikaanse Oklahoma afkomstige singer-songwriter Carter Sampson stond vrijdagavond niet voor een volle concertzaal maar voor een select gezelschap van americana-liefhebbers.


Het echtpaar Berna Endstra en Wim Wellens fungeerde als gastvrouw en -heer voor de twintig muziekliefhebbers. Beide echtelieden zijn enorme muziekfanaten die regelmatig concerten en popfestivals bezoeken en in het bezit zijn van honderden langspeelplaten en cd's. Het organiseren van een concert in de eigen huiskamer deden ze vrijdagavond niet voor het eerst, vertelt Wim: 'We hebben al twee keer eerder popartiesten op bezoek gehad. Wat daar zo leuk aan is ? Allereerst omdat het genre muziek me erg aanspreekt. Verder is het intiem en zowel de bezoekers als de artiest voelen zich op hun gemak. Er zijn in ons land best veel van zulke huisconcerten, voor de artiesten is het een beperkte bron van inkomsten. Deze optredens worden namelijk veelal ingepland tussen twee grotere concerten, Carter Sampson staat zaterdagavond in de Mezz in Breda. Vannacht slaapt ze bij ons en ook na Breda brengt ze de nacht hier door. Dat bespaart haar hotelkosten'.

Verrassend

Endstra en Wellens kwamen in aanraking met het fenomeen huisconcert via Bert Pijpers, eigenaar van platenmaatschappij Continental Records. 'Hij heeft in Oss Railroad Roots opgezet, kleinschalige optredens in het Oude Theater. Helaas staat dat evenement op een laag pitje door het teruglopende aantal bezoekers en de concurrentie uit Den Bosch waar elke veertien dagen The Blueroom Sessions in de Verkade Fabriek worden gehouden. Ook in de voormalige Pauluskerk in Oss staan regelmatig singer-songwriters op het podium. Deze huisconcerten zijn daar min of meer voor in de plaats gekomen', vertelt Berna Endstra.

Jos de Waal is net zoals het organiserende duo een groot liefhebber van americana. 'Ik ga al jaren blind naar dit soort intieme concerten en meestal word je aangenaam verrast door een mooie stem en goede liedjes zoals vanavond. Ik houd van veel muziekstijlen maar americana heeft toch echt mijn voorkeur. Het zijn veelal simpele liedjes met een verhaaltje. Misschien nog wel het allerfijnste: er wordt geluisterd en niet door de muziek heen gekletst'.

  1. Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    MEGEN - Wie op zaterdagmiddag naar Megen rijdt voor de optocht, verwacht leuke loopgroepen . Keiendonk (Megen) heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd voor zulke groepen. Die waren er ook wel. De groep onder auspiciën van Jan van de Oever zal zich gelukkig prijzen dat ze vooraan in de optocht hebben gelopen. Achter hen ontspon zich een lawine van geluid dat voor veel bezoekers de noodzaak gaf om hun vingers in de oren te doen.