Volledig scherm
CV De Kapotte Kachels © CV De Kapotte Kachels

Iedereen zong deze carnaval mee met De Kapotte Kachels: ‘Het was spectaculair’

EINDHOVEN/OSS – Heb je carnaval gevierd? Dan heb je het nummer ‘Terug over de Maas’ van CV De Kapotte Kachels ongetwijfeld een keer (of zestig) voorbij horen komen. De makers van de kraker zijn Sander, Job en Wouter. Ze hebben het lied in de afgelopen dagen tientallen keren door de microfoon gebruld. Ze bezochten 26 locaties. Ze kwamen in Oss, Eindhoven, Elshout, Veen, Lage-Mierde, Veghel, Chaam en nog een aantal andere Brabantse plaatsen. En nu zijn ze gesloopt.

,,Het was in één woord spectaculair”, aldus een uitgeputte Sander over zijn carnaval. ,,We zijn vijf dagen lang met een camperbusje op pad geweest. We hebben 26 boekingen gedraaid. Overal waar we kwamen, kon iedereen het nummer luidkeels meezingen.”

Protestlied

‘Terug over de Maas’ was een van de 88 inzendingen van de Carnavalskrakerverkiezing die ED, BD en BNDeStem organiseerden. Het liedje won unaniem. ,,De verkiezing heeft zeker aan ons succes bijgedragen. Maar ik denk ook dat het liedje zo goed is gevallen omdat het een protestlied is. Het nummer gaat over mensen uit de Randstad, die één keer per jaar naar het zuiden komen om carnaval te vieren. Brabanders kennen die mensen allemaal. De boodschap die we met het liedje willen overbrengen (We schuppen ze allemaal terug over de Maas), is universeel in Brabant. En die boodschap gonsde vijf dagen lang door de hele provincie.”

Tijd om zelf optimaal te carnavallen, was er niet echt. Af en toe een uurtje, zo tussen de optredens door. ,,We hadden een eigen chauffeur die ervoor heeft gezorgd dat we zelf ook onze biertjes konden drinken. We hebben het goed gevierd, maar wel anders dan andere jaren. Normaal gesproken heb je meer schade aan je lijf en ziel. Dat valt nu gelukkig wel mee.”

Voor herhaling vatbaar?

Het succes van De Kapotte Kachels was groot. Het plezier dat de mannen hadden nog veel groter. Maar of dat genoeg reden is om volgend jaar weer een carnavalskraker te maken? ,,Daar hebben we nog geen beslissing over genomen. We hebben bekendheid opgebouwd, volgers verzameld, contacten gelegd. Aan de ene kant is het natuurlijk eeuwig zonde om daar niets mee te doen. Maar aan de andere kant heeft het ook wel iets om op het hoogtepunt te stoppen.”

Stoppen of doorgaan. Voordat dat besluit wordt genomen, is het eerst tijd voor rust. Niet alleen van al het feestgedruis, maar ook van elkaar. ,,Ik heb Job en Wouter sinds carnaval niet meer gezien. We hebben elkaar helemaal niks meer te vertellen”, lacht Sander.