Inleveren groenafval blijft Boekelse burger voorlopig geld kosten
BOEKEL - Het inleveren van tuinafval wordt niet gratis in Boekel en het Land van Cuijk. Veel inwoners hadden daar wél op gehoopt. Zeker na alle commotie. En ook omdat Boekel en twee andere gemeenten van het groentarief af wilden.
De Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel (BCA) die erover gaat, heeft het besluit dat inwoners moeten blijven betalen voor groenafval deze week bekendgemaakt. In het bestuur -dat onder de Omgevingsdienst Brabant Noord valt - zitten vertegenwoordigers van alle zes de gemeenten.
Het tarief voor groenafval was voor de commissie een zwaarwegend onderwerp. Sinds 1 augustus moeten inwoners van Boekel en het Land van Cuijk betalen voor het verwerken van hun groenafval. Het inleveren van groen was voor die tijd gratis. Na discussie over het tarief dat zou moeten gaan gelden, stelde de BCA eerder op 11 juli vast dat particulieren 7,50 euro per 2 kubieke meter groenafval moeten gaan betalen.
Ook na die vaststelling bleef er discussie bij de verschillende gemeenteraden. Politici vreesden dat het invoeren van een tarief voor groenafval averechts zou kunnen werken. En mogelijk illegaal storten in de hand zou werken. Drie van de zes gemeenten (waaronder Boekel) wilden zelfs af van het tarief voor groen. Toch besluit de commissie nu vast te houden aan het tarief.
Het tarief blijft van kracht tot het voorjaar van 2019. In de periode van negen maanden moet blijken welke gevolgen de invoering van het tarief voor tuinafval precies heeft. Daarbij wordt vastgesteld of de hoeveelheid gft-afval groeit, of meer inwoners kiezen voor het composteren van hun eigen groen en of er meer illegaal groenafval wordt gedumpt. Pas als dat onderzoek is voltooid, kan het tarief voor groenafval eventueel alsnog worden aangepast. Dat zal dus niet eerder gebeuren dan het volgend voorjaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM
Bedrijf claimt tonnen van gemeente Oss voor weigeren van omgevingsvergunning
DEN BOSCH/OSS - De gemeente Oss heeft een schadeclaim van 3 ton aan haar broek hangen na het onrechtmatig weigeren van een omgevingsvergunning voor de bouw van een bedrijfspand. De firma Dessohouse is hiervoor naar de rechter gestapt. -
PREMIUM
Afspraak tussen OM en mestbaas uit Nistelrode: bekentenis, geen cel, maar 180 uur taakstraf
NISTELRODE - Het was een half jaar de gevangenis in. Het lijkt nu 180 uren taakstraf te worden. De vroegere mestbaas te Nistelrode, veroordeeld voor milieucriminaliteit, onderhandelde in hoger beroep met het Openbaar Ministerie. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Gelauwerde professor biologie is geworteld in Oijense klei: ‘Ik doe ook maar gewoon mijn werk’
OIJEN - Aan de rand van het Maasdorp Oijen woont sinds kort een heuse Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een hoge onderscheiding voor een bescheiden man, Rens Voesenek.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Inwoners Oss willen weten hoeveel overlast een windmolen geeft – maar excursie naar Deil maakt ze weinig wijzer
OSS - In de polder tussen Oss en Den Bosch komt een windmolenpark. Hoe ziet dat eruit en hoeveel geluid maken de turbines nou eigenlijk? Omwonenden gingen op excursie naar windpark Deil om het te ervaren. -
PREMIUM
De Bergse Kunstveiling veilt meer dan honderd kavels; ‘Leuk om lokale kunstenaars te steunen’
BERGHEM - Ruim honderd kunstwerken in allerlei disciplines kwamen zondag onder de hamer tijdens de Bergse Kunstveiling. Opmerkelijk: alle kunstenaars hadden een of andere relatie met Berghem.