De Osse Foempers hadden net de laatste hand gelegd aan hun enorme praalwagen toen het bericht van de afgelasting kwam.
Volledig scherm
De Osse Foempers hadden net de laatste hand gelegd aan hun enorme praalwagen toen het bericht van de afgelasting kwam. © Mari Van Rossem/BD

Janken staat wagenbouwers nader dan lachen na afgelasting optochten

OSS/UDEN/VOLKEL - ,,Heb je vanaf begin augustus zo ongeveer elke vrije minuut in de bouwschuur gelegen, krijg je dit." De 21-jarige Matthijs Vierboom van de Osse carnavalsclub De Foempers staat het janken nader dan het lachen na de vroege afgelasting van de ‘Grootstedelijke’ optocht. 

Maar liefst 45 meter lang en zo'n 9,5 meter hoog meet hun rijdende aanbod om een eigen carnavalsfestival te starten: het Foemper-alternatief van de feesten op de Osse Eikenboomgaard. Maar die enorme creatie, waarvan slechts één derde deel in deze bouwhal aan de Gewandeweg afbouw- en rijklaar staat te wachten, blijft zogezegd op stal. ,,We hadden het risico wel willen nemen, mocht het alleen maar om regen gegaan zijn. Maar ja, wind, da’s een ander probleem. Kunnen we nu alleen nog terecht in Oijen, maandag. Maar daar kunnen we ons niet meten met de grote, lokale bouwers: we zijn buitendorps", verzucht Matthijs.
,,Het is compleet kut met -dt", vult Yorben Verhoeven (21) aan en vindt dat de organiserende SCVO te vroeg is geweest met een definitieve streep door de optocht. "Had die verzet naar dinsdag. Da's toch maar dooie dag in Oss."

Treurnis alom in Uden en Volkel 


Ook in Uden en Volkel is het treurnis alom. Hugo van Boxmeer (50) laat vanuit de Ujese Kroegentocht weten dat zijn club D'n Blaauwen Dop vrede kan hebben met het besluit van hogerhand. ,,We stallen onze wagen netjes en rollen 'm volgend jaar - nóg mooier gemaakt - weer naar buiten wanneer De Knoerissen 55 jaar bestaan. Regen en wind zijn nu niet alleen voor alle deelnemers vervelend, ook het publiek wil je niet met dat weer opzadelen.”

Zagen de bui al aankomen

John Coppens (51) van de Volkelse Vriendengroep Skik vertelt dat hij en zijn carnavalskameraden de bui letterlijk én figuurlijk al zagen aankomen. ,,Het was uiteindelijk hopen tegen beter weten in. Jammer dus, echt balen, die afgelasting. Temeer daar we dit jaar voor het eerst groots aan het bouwen waren: een extraatje voor prins William d'n Twidde die uit onze gelederen komt. Hadden we vanmiddag nét de laatste hand gelegd aan de praalwagen, vol trots een fotootje via de app doorgestuurd, kregen we vijf minuten later te horen dat er een no go was. Nu afwachten of we met Halfvasten iets doen of rond de viering van het 55-jarig bestaan van De Piepers. Maar da's in juni! Zie je het voor je: naor dun optocht in oew korte bôks.”