Volledig scherm
Bij de vorige editie in 2017 opende een melkveebedrijf haar deuren voor het publiek © BD / Peter van Huijkelom

Kippen, varkens én vrachtwagens bij Boerenkerstroute

OSS - Dat een varkensboerderij en een kippenboerderij meedoen aan de Boerenkerstroute in Oss ligt voor de hand, maar dit jaar doet ook een transportbedrijf mee.

Volledig scherm
© Thomas Segers

De Boerenkerstroute, een kerstmarkt op verschillende locaties op 14 december, is een initiatief van de lokale afdeling van landbouworganisatie ZLTO. Boerenbedrijven, dit jaar dus een varkensboerderij en een kippenbedrijf, zetten hun deuren open voor het publiek. ,,Maar de voedselsector is ook afhankelijk van transport’’ zegt Ankie van Erp, van ZLTO Oss-Den Bosch.

,,ITC Transport op Vorstengrafdonk zet de deuren open. Zij vervoeren voedingsmiddelen. Ze hebben daar melkwagens bijvoorbeeld, maar ze hebben ook een schoonmaakhal waar tanks van vrachtwagens kunnen worden schoongemaakt. En een koelhal, want vrachtwagens moeten soms wachten voordat ze ergens iets kunnen lossen.’’ 

De Boerenkerstroute, het is de derde editie, wordt dit jaar gehouden rond Vorstengrafdonk. De route voert langs drie bedrijven: het transportbedrijf op de Vorstengrafdonk, de pluimveeboerderij op de Vorstengraflaan en het varkensbedrijf op de Heikampstraat. ,,Bij het kippenbedrijf hebben ze expres een ronde overgeslagen, zoals dat heet, zodat de stallen nu leeg zijn’’ zegt Van Erp. 

,,Daar kunnen de mensen dus gewoon in. Daar staat een koor te zingen, er is een terras, een foodtruck, er is van alles te doen. En er zijn wel een paar kuikentjes en konijntjes voor de kinderen.’’ 

Informatie en entertainment

Bij de varkensboerderij mogen de bezoekers niet direct tussen de dieren lopen, maar zijn ze door grote ramen wel goed te zien. De bedrijven liggen 1300 meter uit elkaar. De route, beginpunt en parkeerplaatsen op  Vorstengrafdonk, is te lopen en te fietsen, maar er rijden ook tractors met huifkarren. 

,,We hopen dat mensen zich vermaken én dat ze wat opsteken’’ zegt Van Erp. ,,En dat in kerstsfeer. Er is van alles te zien en te doen en te eten. Niemand hoeft met honger naar huis. En er lopen veel vrijwilligers van ons rond, dus als mensen vragen hebben kunnen we die beantwoorden.”

 1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 2. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.