Koeien bij Boer Spierings in Oss ‘geruisloos’ de wei in

VideoOSS - Sommige dingen gaan ondanks de coronacrisis gelukkig gewoon door. Al is het dan ook anders dan anders. Jasper Spierings liet deze woensdagochtend om half elf zo’n tachtig koeien uit zijn stal aan de Oijenseweg in Oss voor het eerst weer de wei in. Zonder publiek dit keer.

Normaal gesproken komen er al gauw tweehonderd mensen kijken bij dit jaarlijks terugkerende heuglijke moment aan het begin van de lente. Helaas kon Spierings er dit keer geen ruchtbaarheid aan geven. ,,Heel jammer’’, zegt zijn vrouw Afke Baukje dan ook een beetje bedrukt. En het lijkt bijna alsof de koeien ook wat minder uitbundig zijn bij gebrek aan publiek.

Het moment kwam dit jaar iets eerder dan gebruikelijk. ,,De winter is best warm geweest. Daardoor is het gras nu al langer. Wacht je te lang, dan is het gras te lang. Dat vinden de koeien minder smakelijk. Ze houden ervan als het gras als het ware hun bek in groeit’’, legt Spierings uit.

Al meer dan tien jaar is het eerste weidemoment van de koeien in het nieuwe jaar een evenement bij Spierings. ,,Het gebeurt altijd onder behoorlijke publieke belangstelling. We krijgen zelfs berichten van mensen die willen komen en vragen wanneer het is.’’ Om het publiek toch een beetje mee te laten genieten, heeft Jasper Spierings op zijn Facebookpagina ook een filmpje geplaatst. Hopelijk kan het volgend jaar weer als vanouds...

De koeien van boer Jasper Spierings gingen zonder publiek de wei in.
Volledig scherm
De koeien van boer Jasper Spierings gingen zonder publiek de wei in. © Meike van der Flier
  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.