Wil van Gameren deelt kaasprikkertjes uit aan de 'bevrijders' in de Molenstraat van Oss.
Volledig scherm
Wil van Gameren deelt kaasprikkertjes uit aan de 'bevrijders' in de Molenstraat van Oss. © Peter van Erp

Kogels in 1944, kaasblokjes in 2019

OSS - Vreugde vermengde zich op 19 september 1944 al snel met angst toen de eerste Engelse soldaten Oss binnentrokken en in een vuurgevecht met de Duitse bezetters belandden. Donderdag heerste in het centrum louter vrolijkheid bij de nabootsing van de intocht 75 jaar geleden.

Ze waren eigenlijk helemaal niet van plan om Oss te bevrijden. De Engelse stoottroepen waren op weg naar Arnhem en deze stad lag niet op de route. Dat ze toch een bescheiden verkenningseenheid naar Oss stuurden had alles te maken met het bericht dat de Duitsers daar een groep Britse krijgsgevangenen vasthield. De Osse marechaussee Joop Maertens informeerde een Engelse commandant bij Velp dat zijn landgenoten die dag op de trein zouden worden gezet en dus was snelheid van handelen geboden.

De Britse en Nederlandse mannen van de Liberation Task Force die gisteren met hun historische legervoertuigen door dezelfde Molenstraat reden hadden niets van enige vijand te duchten. Ze werden met veel enthousiasme onthaald door het publiek langs de kant van de weg. Ter hoogte van het Titus Brandsma Lyceum werden ze getrakteerd op kaas uit het vuistje. ,,Nou, dat gaat er wel in”, lacht Wil van Gameren. Hij staat met de schaal kaasblokje op de weg, terwijl zijn vrouw met regelmaat prikkertjes met de Nederlands driekleur aanvoert. 

Hongerwinter

De kaas was inderhaast door Elly van Beuningen van het Kaashuis Oss op een kruk voor haar winkel gezet. ,,Ik was vergeten om de vlag uit te hangen. Toen heb ik dit maar gedaan.” Achterbuurman Van Gameren (82) zag dat de ‘bevrijders’ eraan voorbij reden en nam de schaal daarom ter hand. ,,Ik was zeven toen we werden bevrijd. Wij woonden indertijd vlak bij vliegveld Soesterberg en ik heb de hongerwinter nog meegemaakt. Zoiets vergeet je niet.”

Een pantservoertuig van de Liberation Task Force passeert het Titus Brandsma Lyceum in Oss.
Volledig scherm
Een pantservoertuig van de Liberation Task Force passeert het Titus Brandsma Lyceum in Oss. © Peter van Erp