Volledig scherm
PREMIUM
Eeendenkooikers op de lokatie bij de eendenkooi langs de Gewandeweg te Lithoijen waar windmolens komen. vlnr. Noud Sommers, Diel van Helvoort, Hans de Jonge en Pascal Spelier. © Jeroen Appels/ Van Assendelft

Kooikers bezorgd over windmolens in polder: ‘Dan is het onherroepelijk gedaan met trekvogels’

WindmolensLITH - Ze zijn boos, teleurgesteld en vooral vol zorgen. De kooikers van de Lithse eendenkooi langs de Gewandeweg bezien met angst en beven de ontwikkelingen rond misschien wel tachtig windmolens ‘in de achtertuin’.

Quote

Verschrik­ke­lijk jammer als dat allemaal werkelijk­heid wordt: zóveel windturbi­nes in deze unieke polder

Diel van Helvoort, pachter/kooiker

Het traanvocht prikt achter z’n oogballen, maar hij vermant zich. Pachter-kooiker Diel van Helvoort, al vanaf 1995 ‘op de Lithse eendenkooi’, snapt er geen snars van. ,,Windmolens in je achtertuin, nee, ik dacht altijd: dat zal z’n tijd wel duren. Maar dan ineens verschijnen er berichten in de media dat er hier ten zuiden en ten noorden van de Gewandeweg misschien wel tachtig van die jongens komen.”

,,Verschrikkelijk jammer als dat allemaal werkelijkheid wordt: zóveel windturbines in deze unieke polder. Waar maar liefst drie eendenkooien in een straal van amper twee kilometer liggen", zegt de 82-jarige Vlijmenaar. ,,Dat zie je in Brabant nergens meer. Sinds de middeleeuwen beschermt de mens deze polder, in het stroomgebied van de Maas. En dan dit. Geloof me, komen die windmolens er, dan is het onherroepelijk gedaan met de trekvogels hier.