Volledig scherm
Willemijn Denissen (rechts) doet al 20 jaar mee met de expositie Kunstvoer in Megen. Links Jeannine de Jong en in het midden Coby Neomagus. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Kunstvoer Megen bestaat 20 jaar: ‘Kunst moet een emotie oproepen’

MEGEN - Zeventig kunstenaars exposeren komend weekeinde werk in gemeenschapshuis Acropolis en de Gevangentoren in Megen. 

Aanleiding is het twintigjarig bestaan van werkgroep Kunstvoer, opgericht om ruimtes van het gemeenschapshuis in te richten met kunst. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss opent de tentoonstelling vrijdagavond om 20.00 uur. 

Quote

We hebben zoveel mogelijk kunste­naars van de afgelopen twintig jaar benaderd

Jeannine de Jong

Het organiseren van de expositie was een hele klus. ,,De afgelopen maanden hebben we zoveel mogelijk kunstenaars van de afgelopen twintig jaar benaderd", zegt Jeannine de Jong, lid van het eerste uur en huidig voorzitter van de werkgroep.

Vrijwilligers

Kunstvoer is een werkgroep van Acropolis, die twee keer per jaar een expositie in het gemeenschapshuis houdt. Daarnaast richten de vrijwilligers in de vergaderruimtes van het gemeenschapshuis een halfjaarlijks wisselende, permanente tentoonstelling in. 

Schilder en beeldhouwer Willemijn Denissen uit Macharen is binnen de club onder meer belast met het bewaken van de kwaliteit van de getoonde kunstwerken. ,,We selecteren de kunst tijdens huisbezoeken. Een van de selectiecriteria is de ‘gelaagdheid’. Als het goed is, roept het werk emotie op bij de kijker.”

In balans

Coby Neomagus, ook al twintig jaar bij Kunstvoer betrokken, vult aan: ,,We willen vooral dat de expositie in balans is en dat de werken die we hebben uitgezocht goed tot hun recht komen.”

Quote

Annet heeft vaak bij ons geëxposeerd en is ons zeer dierbaar

Jeannine de Jong

Acropolis hangt komend weekeinde vol met werk van kunstenaars. En hoewel in beginsel alleen werken van levende kunstenaars worden tentoongesteld, is een uitzondering gemaakt voor de onlangs overleden Osse kunstenares Annet Teunissen. ,,Annet heeft vaak bij ons geëxposeerd en is ons zeer dierbaar", zegt De Jong. ,,In overleg met de familie hebben we een plekje voor haar ingeruimd.”

Kunstwereld

Kunstvoer staat aardig bekend in de regionale kunstwereld. Coby Neomagus heeft hiervoor wel een verklaring: ,,We verkopen of bemiddelen niet. Wij zorgen alleen voor gratis toegankelijk podium. En wij richten de expositie in een sfeervolle omgeving in.” Overigens verkoopt tijdens de expositie komend weekeinde een deel van de kunstenaar wel werk.