Volledig scherm
Operatie Alfa bij woonwagenkamp Hoogheuvelstraat Oss. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Laatste arrestanten Operatie Alfa moeten langer vast blijven

Operatie AlfaDe mannen van 24, 53 en 75 uit Oss en Berghem die dinsdag werden opgepakt onder de vlag Operatie Alfa, moeten langer blijven zitten. Het Openbaar Ministerie wil ze nog veertien dagen langer houden, en de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch was het daar vrijdagmiddag mee eens.

Volledig scherm
2019-11-21 09:18:49 LITH - De politie heeft een inval gedaan in een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss. ANP ROLAND HEITINK © ANP

De mannen zijn geen familie van Martien R, die de leiding zou hebben over de criminele organisatie waar de politie en het openbaar ministerie onderzoek naar doen. De politie noemde de laatste drie arrestanten ‘vertrouwde handlangers’ en verdenkt hen van deelname aan een criminele organisatie. Volgens de rechter-commissaris waren er genoeg redenen en bewijzen om de drie langer vast te houden. Ze moeten nu in ieder geval nog 14 dagen blijven zitten, daarna worden ze voorgeleid bij de raadkamer, die kan dan beslissen de verdachten nog 90 dagen vast te houden, of ze voorlopig vrij te laten, al dan niet onder voorwaarden. De 24-jarige man wordt verdacht van witwassen, de 53-jarige man van betrokkenheid bij de invoer van 315 kilo cocaine. Deze twee mannen kwamen uit Oss. Waarvan de 75-jarige man uit Berghem wordt verdacht is niet bekend.

Met de arrestatie van dit drietal vertrouwelingen van de organisatie van R komt het totaal op 15 arrestaties in Operatie Alfa, zeven daarvan zijn familieleden. Er wordt nog naarstig gezocht naar één verdachte.Volgende maand is de eerste proforma-zitting. Dan zal ook duidelijk worden wat de exacte aanklachten tegen de club van R zijn.

Meer lezen over Operatie Alfa en het grote politieonderzoek naar de familie R.?

• De eerste actie van Operatie Alfa, de naam van het grote politieonderzoek naar Martien R. en zijn familie, was op woensdag 13 november. Toen viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt.

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? 

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. Een week later in Lith werden handgranaten gevonden. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er zijn sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss waren er de eerste weken bijna dagelijks ontwikkelingen in operatie Alfa. Er werden kalasjnikovs, explosieven en drugs gevonden en kopstukken werden opgepakt. De laatste tijd was het weer wat rustiger. Hier zetten we de gebeurtenissen achter elkaar.