Verbouwing van een boerderij.
Volledig scherm
Verbouwing van een boerderij. © DIJKSTRA, ROEL

Landerd gooit deur open voor ‘splitsing’ van boerderijen

LANDERD - Landerd gooit de deur open voor ‘boerderijsplitsing’: in plaats van één twee woonhuizen in een hoeve mogelijk maken. Daar dringt met name de lokale CDA-afdeling al jaren op aan.

Tot nu toe mag in het Landerdse buitengebied splitsen van een boerderij alleen als het gaat om een cultuurhistorisch waardevol pand. Het college van B en W voelde er niet veel voor de voet van de rem af te halen. Onder meer om verdere verstening van het buitengebied te voorkomen. Ook wees het college op het standpunt van de provincie die daar ook niet echt van gecharmeerd is.

Maar juist uit die hoek klinkt nu een positiever geluid. Ambtenaren in het Provinciehuis geven aan dat de zogenaamde Ruimte voor Ruimte-regeling breder ingezet kan worden. Die regeling is bekend van de sloop van stallen, gecombineerde met nieuwbouw van woningen. Dat biedt gemeenten meer mogelijkheden.

Maar er is één maar. De te splitsen boerderij moet zich in een ‘bebouwingsconcentratie’ bevinden, dus vrij vertaald niet in de onbewoonde wereld. Het goede nieuws: het buitengebied van Landerd heeft daar voldoende van.

Landerd telt 182 waardevolle boerderijen

Daarnaast heeft het college van B en W de monumentencommissie aan het werk gezet om globaal een beter overzicht te krijgen van het aantal cultuurhistorisch waardevolle boerderijen in Landerd. Vorig jaar zomer heeft de commissie rondgetoerd door dorpskommen en daarbuiten. Ze komt op een totaal van 182 panden, waarvan de meeste in het buitengebied. Om precies te zijn 107 in Schaijk, 23 in Reek en 52 in Zeeland. Meer panden komen in aanmerking voor splitsing dan eerder bekend was.

Boerderijsplitsing in Landerd is een verhaal van de lange adem. In januari 2018 jaar lanceerde CDA‘er Sybren Reitsma een initiatiefvoorstel om de mogelijkheden te verruimen. De gemeenteraad stemde daarmee in februari 2018 in. Nu pas komt het college met een nadere uitwerking.

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.