Lekker uitpakken met zes kilo historie over Oss

Stille getuigenOSS - Zwarte Piet, in welke gedaante ook, hoeft relatief weinig maar sjouwwerk te verrichten als hij zijn zak vult met historische uitgaven over Oss en omgeving. Maar die paar die er in zitten, mogen er wezen. Ze wegen samen altijd nog zo'n zes kilo, maar als hij ze bij je bezorgt, vier historische werken, een roman en een dichtbundel, heb je ook wat. Historicus John van Zuijlen pakt  ze eens uit. 

Volledig scherm
Publicaties over de geschiedenis van Oss en omgeving uit 2019 © JohnvanZuijlen

Het grootste pakje bewaar je natuurlijk voor het laatst maar die verleiding kon ik niet weerstaan en daarmee heb ik niet alleen het grootste maar ook het zwaarste en verreweg het mooist boek in handen. Het werd samengesteld en vormgegeven door Frans Heeren uit Lithoijen.

Hij beschrijft en illustreert op degelijk wijze het zusterklooster in zijn woonplaats. In het klooster woonden 'door de eeuwen heen’ twee kloosterorden met hun scholen, Philips had er een montage-inrichting, er kwam een antiekzaak in en nu zit een kinder- en babyzaak. Zo bleef tot op de dag van vandaag het klooster een dynamische plek in het dorp en is er een prachtig naslagwerk dat daarvan getuigt. 

 1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 2. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.