Volledig scherm
IKC Regenboog aan de Lijsterlaan in Oss. © Google Street View

Lood in kraanwater basisschool Oss, IKC Regenboog schakelt over op water uit fles

UPDATEOSS - In het leidingwater van Integraal Kindcentrum Regenboog in Oss is lood aangetroffen. De school in de Schadewijk is uit voorzorg overgeschakeld op het gebruik van water uit flessen, in afwachting van het vervangen van de loden leidingen. Dat maakt scholenkoepel SAAM bekend op zijn website. 

SAAM heeft een onderzoek ingesteld naar het kraanwater in alle scholen die voor 1960 zijn gebouwd. Dit naar aanleiding van het nieuws dat er bij scholen in Utrecht lood in het drinkwater geconstateerd is. De uitslag van dat onderzoek was bij IKC Regenboog aanleiding om direct in te grijpen. Hoe hoog de concentratie lood in het drinkwater is wordt nog nader onderzocht. Lood kan een schadelijke invloed hebben op de hersenen, met name bij jonge kinderen. 

Het water bij alle andere onderzochte locaties van SAAM is veilig bevonden, meldt bestuurder Sandra Beuving woensdagmiddag. ,,Ik krijg net de resultaten van de laatste school binnen. We gaan nu onderzoeken waar de loden leidingen bij de Regenboog precies zitten en hoe we ze zo snel mogelijk kunnen vervangen.”