Volledig scherm
Navarone tijdens de eerste liveshow van The Voice of Holland. © ANP

Luidruchtige bezoekers verstoren concert The Voice-band in Oss: 'Moeten we anders even wachten met spelen?’

OSS - Een groepje bezoekers heeft zaterdagavond het optreden van Navarone in popzaal de Groene Engel in Oss verstoord met luidruchtige gesprekken. De Nijmeegse rockband, die in de halve finale staat van The Voice of Holland, moest op een gegeven moment zelfs het optreden onderbreken. ,,Moeten we anders even wachten tot jullie klaar zijn met jullie gesprek?”

Iedere muziekliefhebber zal het ongetwijfeld een keer meegemaakt hebben: een bezoeker die zijn mond maar niet kan houden tijdens een concert. Iemand die het belangrijker vindt om onder het genot van een biertje de week door te nemen dan om rustig naar een band of artiest te staan luisteren.

Campagne

Dat dit voor veel mensen als zeer storend kan worden ervaren, bleek wel uit een campagne die vorig jaar door ruim twintig poppodia werd gelanceerd. Zij kwamen met het initiatief om voortaan lolly’s in te zetten als wapen tegen hardnekkige concertpraters.

Bezoekers die zich ergeren aan het gepraat van een andere concertganger kunnen een lolly pakken en deze overhandigen om duidelijk te maken dat het gepraat storend is.

Tekst gaat verder onder deze video

Kritiek

In de Groene Engel in Oss ergerden afgelopen weekend tientallen bezoekers zich aan enkele concertgangers die tijdens het concert van Navarone zeer luidruchtig waren. Op enkele filmpjes die op sociale media circuleren valt inderdaad een enorm lawaai te horen tijdens de wat rustigere nummers van de band.

Op een Facebook-pagina waar Navarone-fans zich verenigen regent het dan ook aan verontwaardigde reacties. ,,Je komt toch om te genieten van de muziek en niet om te vertellen dat je een nieuw jurkje hebt gekocht. Ga dan naar een kroeg!”, schrijft een fan. Vooral linksachterin de zaal konden sommige bezoekers de muziek niet eens meer fatsoenlijk horen.

,,Er stonden zes man te ouwehoeren alsof ze op een verjaardagsborrel waren. Die waren van de oude Oss stempel en hadden niks met de muziek of band.” De opmerking van Navarone op het vele geklets kon in de Groene Engel op luid applaus rekenen. ,,Goed hoe de mannen daarop reageerden. Maar toch bleven sommigen doorkletsen. Die kwamen voor de drank en niet voor de band, denk ik.”

Niet zwijgen opleggen

In totaal doen 22 poppodia in Nederland mee aan de lollycampagne, waaronder 013 in Tilburg, de Effenaar in Eindhoven en De Pul in Uden. Volgens directeur Gijs de Louw van het laatstgenoemde poppodium is het ‘niet de bedoeling om mensen het zwijgen op te leggen’.

,,Maar in sommige gevallen kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren. In de meeste gevallen zal een luide prater niet eens doorhebben dat het overlast geeft en is een kleine attendering voldoende. Met de Lul-Niet-Lollie hopen wij, op leuke wijze, een soort sociale filter op de concertvloer te bewerkstelligen.”