Lô Mar Toete in actie bij de start van de optocht in Moesland.
Volledig scherm
Lô Mar Toete in actie bij de start van de optocht in Moesland. © Maarten van de Rakt

Masai voeren fantastische optocht in Moesland aan

SCHAIJK - Vriendjes zullen de mannen en vrouwen van Lô Mar Toete echt niet worden met de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet. Opvallend trapten ze de Schaijkse optocht af. Met een Afrikaanse Masai-achtige stam, begeleid door eigen luid commentaar: ,,Bijzonder? Ik vind ze maar saai.”

'Maf mar moi’ waagde zich op hetzelfde gladde ijs met de wagen 'Daar komt een Indi-aan'. Verder ging de thematiek van de optocht alle kanten op. Van Sesamstraat, brandveiligheid, kabouters met lachgas, Gooise vrouwen tot Operatie Market Garden oftewel de slag om het Moesland. 

Goei Geknoei imponeerde met 1001 nacht.
Volledig scherm
Goei Geknoei imponeerde met 1001 nacht. © Maarten van de Rakt

De op handen zijnde fusie van de gemeente Landerd met Uden bood veel inspiratie.  ‘Hog Hei & Zij’ vertaalde dat in een partijtje touwtrekken op straat tussen Oss en Uden waarbij bezoekers aan mochten haken. Volgens de ‘Meiden van Nie Gering’ vanachter een roulettetafel blijft aansluiten bij Oss of Uden een hele gok.  ‘Duk te Loat’ bouwde er een act omheen met rode lappen en stieren. Schôn Gekwakt pakte flink uit: ,,We voelen ons als laboratoriumratten in Landerds experiment.”

Gruwelijk Locht greep 75 jaar vrijheid aan als onderwerp, de slag om het Moesland.
Volledig scherm
Gruwelijk Locht greep 75 jaar vrijheid aan als onderwerp, de slag om het Moesland. © Maarten van de Rakt

De grote wagens, met menskracht aangedreven, trekken in Schaijk altijd de meeste aandacht en bewondering, en terecht. In het oog sprongen de fantastische, beweeglijke en kleurrijke wagens van onder meer Goei Geknoei, Vur Mekoar, Schon Gekwakt en Gruwelijk Locht. 

Hilariteit alom als in dit sjieke gezelschap ('Auwzum') een vette scheet te horen is.
Volledig scherm
Hilariteit alom als in dit sjieke gezelschap ('Auwzum') een vette scheet te horen is. © Maarten van de Rakt

Maar ook de solo-lopers kunnen er wat van.  We zagen een clown die de clown uithangt aan een kledingrek  passeren, een scheidsrechter met zijn hoekschop, een struikelende pakketjesbezorger en een persfotograaf met een citruspers. De optocht die ze zelf onbescheiden de mooiste van het hele land noemen, trok weer veel bekijks.  

'Daar komt een Indi-aan', de bijdrage van Maf Mar Moi.
Volledig scherm
'Daar komt een Indi-aan', de bijdrage van Maf Mar Moi. © Maarten van de Rakt

Aan de optocht in Moesland deden op Moesmoandag zeventien grote wagens mee (een paar meer dan vorig jaar), negen grote loopgroepen, achttien kleine loopgroepen en dertien individuelen. Al met al een man of duizend op wie aan de finish een medaille lag te wachten. 

'Vur Mekoar' stoomt na 22 jaar de volgende generatie klaar.
Volledig scherm
'Vur Mekoar' stoomt na 22 jaar de volgende generatie klaar. © Maarten van de Rakt
 1. Het ene moment nog schoffelend in het groentehofke, het andere moment zwart-omrand op overlijdenspagina
  PREMIUM

  Het ene moment nog schoffe­lend in het groentehof­ke, het andere moment zwart-om­rand op overlij­dens­pa­gi­na

  OSS/UDEN/VEGHEL - Met de dag loopt het aantal coronaslachtoffers flink op. In Nederland, maar vooral toch in de noordoostelijke hoek van Brabant. Het virus heeft nu in bijna elk dorp of elke stad in deze regio een gezicht. Voor verdriet en waardig afscheid nemen is soms nauwelijks ruimte. Daarom een in memoriam voor onze bekende en minder bekende, maar vooral geliefde streekgenoten.
 2. Roompot Schaijk stelt huisjes beschikbaar voor personeel Bernhoven

  Roompot Schaijk stelt huisjes beschik­baar voor personeel Bernhoven

  SCHAIJK - Roompot Vakantiepark Schaijk stelt vanaf dit weekend 15 vakantiewoningen beschikbaar aan ondersteunend personeel van het ziekenhuis Bernhoven. Door de grote drukte en de lange werkuren door het coronavirus is het woon-werkverkeer voor velen een grote last. Indien de capaciteit van het park verder zou dalen, sluit het Roompot vakantiepark niet uit dat het nog extra woningen aan het ziekenhuis en Brabant Zorg kostenloos zal aanbieden.